14. Jūnijs 2017 11:21
Jaunumi
Uzraugošajām valsts iestādēm jākļūst par sadarbības partneri uzņēmējiem

“Konsultē vispirms” principa ieviešana uzraugošo iestāžu darbā ir nopietns solis ceļā uz tādu valsts pārvaldi, kas būtu orientēta uz klientu. Šādu pārliecību pauž Ministru prezidents Māris Kučinskis, kurš kopā ar iniciatīvas autoriem, iestāžu vadītājiem un uzņēmējus pārstāvošām asociācijām šo ceturtdien, 15. jūnijā, Ministru kabinetā parakstīs sadarbības memorandu.

Sadarbības memoranda parakstīšana apliecinās kontrolējošo valsts pārvaldes iestāžu apņēmību mainīt pieeju, kādā tās sadarbojas ar uzņēmējiem. Iestāžu uzdevums ir sadarbības ceļā panākt, ka uzņēmums ievēro noteikumus, nevis uzreiz sodīt to.

M. Kučinskis: “Lai nenonāktu situācijā, ka parakstītais memorands par pievienošanos “Konsultē vispirms” iniciatīvai ir kārtējais valsts pārvaldē tapušais aprakstītais papīrs, kas nolemts apputēšanai kādā no plauktiem, iesaistītajām tirgu kontrolējošajām institūcijām regulāri būs jāatskaitās par progresu, par to, kā notiek apņemšanās īstenošana reālajā dzīvē. Mērķis ir panākt, ka memoranda parakstīšana būs kā stūrakmens domāšanas maiņā valsts pārvaldē. Vismaz apņemšanās strādāt citādi.”

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens: ““Konsultē vispirms” ir sabiedrībā sen gaidīta iniciatīva, kā pamatā ir sapratne, ka uz klientu orientēta valsts pārvalde ir viens no izcilas uzņēmējdarbības vides stūrakmeņiem. Pievienojoties “Konsultē vispirms” iniciatīvai, uzraugošās iestādes apņemas īstenot klientu orientētu uzraudzību ar mērķi – nodrošināt, ka uzņēmēji zina un izprot tiem izvirzītās prasības un godprātīgi tās ievēro. Memoranda parakstīšana ir vidusposms – noslēdzies liels darbs, Ekonomikas ministrijai ar uzraudzības iestādēm izstrādājot visaptverošas principa ieviešanas vadlīnijas. Tālāk sekos principa iedzīvināšanas darbs katrā iestādē, savukārt no Ekonomikas ministrijas puses – aktīva līdzdarbība, nodrošinot apmācības un sekojot progresam.”

Uzraugošās iestādes jau šobrīd ievieš dažādas iniciatīvas sadarbības uzlabošanai ar uzņēmējiem. Piemēram, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veicina uzņēmēju labprātīgo darbību īstenošanu – ja komersants ir iesniedzis rakstveida apņemšanos un noteiktajā termiņā visus pasākumus ir atbilstoši īstenojis, iestāde nepiemēro sodu. Savukārt Valsts ieņēmumu dienests realizē “Padziļinātās sadarbības programmu” – tajā iekļautie nodokļu maksātāji saņem dažādas priekšrocības, tai skaitā individuālu konsultantu, ātrākas atbildes uz iesniegumiem un atvieglotākas procedūras, veicinot ciešāku un efektīvāku sadarbību starp nodokļu maksātāju un nodokļu administrāciju, kā arī mazinot administratīvo slogu.

Arī citviet Eiropā tiek ieviesti dažādi sadarbības principi starp valsts institūcijām un uzņēmējiem. Piemēram, Lielbritānijā uzraugošās iestādes komunikācijā ar uzņēmējiem izmanto valdības izstrādātus labas uzraudzības principus, kas paredz caurskatāmu standartu ieviešanu, atvērtu, izpalīdzīgu un konsekventu iestāžu darbību un sūdzību izskatīšanas procedūras.

Pasākumā ar iedvesmas stāstiem par mērķu un rezultātu sasniegšanu un pieredzi uzņēmējdarbībā dalīsies arī Olga Kotova – pirmā sieviete Baltijā, kas uzkāpusi Everestā.

Sadarbības memorandu par pievienošanos “Konsultē vispirms” principa ieviešanai 15. jūnijā parakstīs Ministru prezidents M. Kučinskis, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs A. Ašeradens, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas pārstāvji, kā arī uzraugošo iestāžu vadītāji, piemēram, Valsts ieņēmuma dienesta, Konkurences padomes, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Būvniecības valsts kontroles biroja, Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts darba inspekcijas, Datu valsts inspekcija, Uzņēmumu reģistrs, Valsts meža dienesta, Valsts valodas centra, Valsts vides dienesta u.c. (kopumā vairāk nekā 20).

Izcilas uzņēmējdarbības vides radīšana Latvijā ir viena no valdības noteiktajām tautsaimniecības attīstības prioritātēm. “Konsultē vispirms” principa mērķis ir uzlabot savstarpējo sadarbību starp uzņēmējiem un uzraudzības iestādēm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties