27. Jūlijs 2017 12:04
Jaunumi / Nodokļi
Tiesībsargs: Rīgas dome diskriminē eiropiešus un nosaka nepamatotus ierobežojumus

Tiesībsargs aicina Rīgas domi līdz septembra beigām labot saistošos noteikumus „Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā”.

Tiesībsargs, veicot padziļinātu izpēti, atzinis, ka vairāki punkti pašvaldības saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Rīgā ir pretrunā tiesiskās vienlīdzības principam, aizskar tiesības uz īpašumu un ir diskriminējoši.

Pirmkārt, tiesībsargs norādījis uz tiesiskās vienlīdzības principa un tiesību uz īpašumu pārkāpumu nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā personām, kurām pieder domājamās daļas dzīvokļu īpašumos nesadalītās ēkās, kur nodokļa atvieglojums saistīts ar noteiktu dzīvojamo platību 30 m2 uz vienu īpašumā deklarēto personu. Salīdzinot šos īpašniekus ar personām, kurām ir dzīvokļu īpašumi vai viena dzīvokļa mājas, kurām šādi ierobežojumi nav noteikti, tiesībsarga ieskatā veidojas atšķirīga attieksme, kurai nav leģitīma mērķa, un tā nav attaisnojama.

Otrkārt, tiesībsargs ir konstatējis, ka pašvaldība īsteno atšķirīgu attieksmi pret mājokļu īpašniekiem atkarībā no īpašumā deklarētās personas pilsonības, piemērojot nodokļa atvieglojumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem. Šādi atvieglojumi ir liegti, ja īpašumā ir deklarēta citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsoņa dzīves vieta, padarot atvieglojumu atkarīgu no Latvijā nodzīvotā perioda. Tiesībsargs norāda, ka šāda iedzīvotāju diferencēšana pēc kritērija - personas pilsonība - ir diskriminējoša un aizliegta, jo tai nav rodams leģitīms mērķis. Turklāt šāda pašvaldības prakse nodokļu piemērošanā ierobežo arī personu pārvietošanās un uzturēšanās brīvību Eiropas
Savienībā, kas ir pretēja Līgumam par Eiropas Savienības darbību.

Tiesībsargs Juris Jansons: “Ir saprotama pašvaldības vēlme pēc iespējas palielināt pašvaldības ienākumus, tomēr tā nav tiesīga ignorēt vispārējos tiesību principus un Satversmē nostiprinātās vērtības. Pašvaldībai, rodot jaunus un inovatīvus risinājumus, rūpīgi jāvērtē, vai ar šādu risinājumu netiek nepamatoti aizskartas kādas iedzīvotāju grupas
tiesības un intereses.”

Ņemot vērā konstatētās nepilnības, tiesībsargs aicina pašvaldību labot noteikumus, kā arī iedzīvotājus būt aktīviem savu interešu aizsardzībā un nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības Tiesībsarga birojā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
NODOKĻI
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties