4. Decembris 2017 09:14
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 4. līdz 8. decembrim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 4. līdz 8. decembrim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments mutvārdu procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību, bet rakstveida procesā izskatīs sešas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumu. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Konkurences padome, Lauku atbalsta dienests un Rīgas dome.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs astoņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas lietas. Divas lietas departaments izskatīs tiesas sēdē mutvārdu procesā, vērtējot pieteikumus sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. Rakstveida procesā izskatīs divas lietas ar apsūdzētā un aizstāvja kasācijas sūdzībām un vienā lietā izskatīs prokurora kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas nolēmumu.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Augstākā tiesa 2017. gada 5. decembrī rakstveida procesā izskatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniedzis apsūdzētais.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts par  noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pēc Krimināllikuma 260. panta otrās daļas, proti, par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, vadot transportlīdzekli, kā rezultātā cietušajam tika nodarīts smags miesas bojājums. Sods apsūdzētajam noteikts brīvības atņemšana uz vienu gadu 9 mēnešiem. Saskaņā ar Krimināllikuma 55. pantu brīvības atņemšanas sods noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz 1 gadu 9 mēnešiem.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar apsūdzētā apelācijas sūdzību pirmās instances tiesas spriedumu atstājusi negrozītu.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzētā vainīgumu. (SKK-666/2017).

2) Administratīvo lietu departaments 7. decembrī rakstveida procesā izskatīs SIA “Rudzukrogs” kasācijas sūdzību lietā par Lauku atbalsta dienesta lēmumu, ar kuru noraidīts pieteicējas projekta iesniegums par Eiropas Zivsaimniecības fonda finansējuma izmaksu. Lietā pastāv strīds par to, vai atbalstam pieteiktā dīķu platība izmantota, lai audzētu akvakultūras dzīvnieku produkciju pārdošanai. (Lieta SKA-45/2017).

3) Augstākā tiesa 8. decembrī tiesas sēdē mutvārdu procesā skatīs Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores K. Petrovskas iesniegto 2017. gada 31. jūlija lēmumu par pieteikuma nodošanu izskatīšanai Augstākajai tiesai sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Prokurore iesniegtajā lēmumā norādījusi, ka ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas 2014. gada 2. decembra spriedumu lietā T. pret Latviju konstatēts Konvencijas 6. panta 1. punkta pārkāpums, tādējādi kriminālprocesā Nr.1815008101 ir pamats lemt par Augstākās tiesas Senāta 2006. gada 17. marta lēmuma un Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas 2006. gada 5. janvāra sprieduma atcelšanu daļā par personas notiesāšanu pēc Krimināllikuma 320. panta otrās daļas, kriminālprocesa atjaunošanu un lietas nosūtīšanu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. (Lieta SKK-J-637/2017). 

4) Augstākā tiesa piecu tiesnešu sastāvā 8. decembrī mutvārdu procesā izskatīs pirmās instances tiesas tiesneses lēmumu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem kriminālprocesā.

Ar pirmās instances tiesas 2007. gada 13. aprīļa spriedumu persona notiesāta pēc Krimināllikuma 319. panta otrās daļas, proti, par to, ka viņa nepildīja valsts amatpersonas pienākumu, t.i., ja valsts amatpersona tīši neizdara darbības, kuras tai pēc likuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai, ja tas ir izraisījis smagas sekas un sodīta ar naudas sodu 50 Latvijas Republikā noteiktajām minimālajām mēnešalgām, proti, 6000 latiem, neatņemot tiesības ieņemt amatu.

Apelācijas instances tiesa, skatot lietu apelācijas kārtībā, pirmās instances tiesas nolēmumu atstāja negrozītu.

Kasācijas instances tiesa, skatot lietu kasācijas kārtībā, apelācijas instances tiesas nolēmumu atstāja negrozītu.

Pirmās instances tiesas nolēmums stājies spēkā 2008. gada 2. jūlijā. (Lieta SKK-J-546/2017).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties