11. Decembris 2017 09:03
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 11. līdz 15. decembrim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 11. līdz 15. decembrim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments mutvārdu procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību, bet rakstveida procesā izskatīs sešas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Jūrmalas pilsētas dome un Rīgas dome.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs 14 kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas lietas. Četrās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības un vienā lietā prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Divās lietās saņemtas gan sūdzības, gan protesti.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 14. decembrī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesnieguši viens apsūdzētais un viena apsūdzētā aizstāvis, prokurors iesniedzis kasācijas protestu.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu abi apsūdzētie atzīti par vainīgiem un sodīti par Krimināllikuma 138. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par nolaidīgu ārstniecības personas profesionālo pienākumu pildīšanu, ja šis nodarījums vainīgo neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. Sods apsūdzētajiem noteikts, piemērojot Krimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 1. punktu, vienam – brīvības atņemšana uz 1 gadu un 3 mēnešiem, otram – brīvības atņemšana uz 1 gadu un 6 mēnešiem. 

Apelācijas instances tiesa iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar prokurora apelācijas protestu, apsūdzēto aizstāves un cietušo pārstāves apelācijas sūdzībām pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi daļā par apsūdzētajiem noteikto sodu un procesuālo izdevumu piedziņu.  Sods apsūdzētajiem noteikts, piemērojot Krimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 3. punktu, naudas sods 100 minimālās mēnešalgas, proti, 38 000 eiro.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzēto darbību kvalifikāciju pēc Krimināllikuma 138. panta otrās daļas un viņiem noteikto sodu (SKK-640/2017).

2) Krimināllietu departaments 14. decembrī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesnieguši četru apsūdzēto aizstāvji.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētie atzīti par vainīgiem vairākos noziedzīgos nodarījumos, kas saistīti ar kukuļņemšanu, kukuļa piesavināšanos un kukuļošanas starpniecību. Sods apsūdzētajiem noteikts – naudas sods vairāku minimālo mēnešalgu apmērā.

Apelācijas instances tiesa iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar apsūdzēto un viņu aistāvju apelācijas sūdzībām pirmās instances tiesas spriedumu atstājusi negrozītu.

Lietā aktualizēts jautājums par amatpersonas statusu, kukuļošanas priekšmetu un fakta legālo prezumciju(SKK-558/2017).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties