26. Janvāris 2018 15:46
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 29. janvāra līdz 2. februārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 29. janvāra līdz 2. februārim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un piecas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurā atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Rucavas novada dome un Rīgas dome.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs 12 kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, astoņas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem un vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas lietas. Divās lietās saņemtas apsūdzēto, aizstāvju vai cietošo kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Divās lietās saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan prokurora kasācijas protesti. Vienu lietu izskatīs sakarā ar protestu par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Administratīvo lietu departaments 30. janvārī rakstveida procesā izskatīs lietu, kurā pieteicēja, rīkojoties kā principāls, īstenoja preces – aviācijas degvielas – tranzīta muitas procedūru, taču prece saņēmēja muitas iestādē nogādāta ar iztrūkumu. Lietā ir noskaidrojams, kas šādā situācijā ir atbildīgs par tranzīta muitas procedūras pienācīgu izpildi un līdz ar to – par muitas parādu attiecībā uz iztrūkstošo preces daudzumu. Tāpat lietā noskaidrojams jēdziena „preču nelikumīga izņemšana no muitas uzraudzības” tvērums, tostarp kontekstā ar preces pazušanu tās bojāejas vai neglābjama zuduma rezultātā, un tas, kā šie apstākļi ir pierādāmi. Administratīvā apgabaltiesa ir noraidījusi pieteicējas pieteikumu. Pieteicēja par spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību, argumentējot, ka apgabaltiesa nepareizi noteikusi atbildīgo personu, nav ņēmusi vērā citas iespējamās par preču zudumu atbildīgās personas, kā arī uzlikusi pieteicējai neiespējamu pierādīšanas nastu. (Lieta SKA-30/2018).

2) Krimināllietu departaments 31. janvārī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas lēmumu iesniedzis Valsts ieņēmumu dienests.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts par Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā. Ar pirmās instances tiesas spriedumu Valsts ieņēmumu dienesta pieteiktā kaitējuma kompensācija daļā noraidīta kā nepamatota, bet daļā nolemts kaitējuma kompensāciju nenoteikt.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar Valsts ieņēmumu dienesta apelācijas sūdzību, pirmās instances tiesas spriedumu atstājusi negrozītu.

Lietā aktualizēts jautājums par kaitējuma kompensācijas piedziņas iespējamību konkrētajā kriminālprocesā.  (lieta SKK-51/2018). 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties