6. Marts 2018 16:29
Jaunumi
Atbalsta tiesnešu profesionālās darbības izvērtēšanu disciplinārlietā

Tieslietu padome 5. martā konceptuāli atbalstīja Saeimā pirmajā lasījumā izskatītos grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā par Tiesnešu disciplinārkolēģijas tiesībām noteikt tiesnesim ārpuskārtas profesionālās darbības novērtēšanu, taču vairākus priekšlikumus laboja atbilstoši to sākotnējai idejai, kāda tā bija izteikta no Tieslietu padomes.

Tieslietu padome uzskata par nepieciešamu tiesnešu profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanas plašāku piemērošanu, nesaistot to tikai ar disciplinārsoda uzlikšanu un neuzskatot to kā papildsodu. Tieslietu padome norāda, ka tā iespējama arī gadījumos, kad, piemēram, iestājies noilgums soda uzlikšanai disciplinārlietā, disciplinārlieta tiek izbeigta vai izskatīta, neuzliekot disciplinārsodu.

Tieslietu padome uzskata, ka lēmums par tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanas noteikšanu nebūtu pārsūdzams.

Tieslietu padome atbalstīja arī citus grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, tai skaitā par Tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāva izmaiņām, atsakoties no nosacījuma, ka disciplinārkolēģijā tiek ievēlēti tikai tiesu priekšsēdētāji, bet kā galveno kritēriju nosakot tiesību nozaru pārstāvniecību no visām tiesu instancēm.

Tieslietu padome izskatīja un atbalstīja arī grozījumus likumā “Par tiesu varu”, kas saistīti ar ierosināto tiesnešu profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu.

Taču Tieslietu padome neatbalstīja vairākus citus deputātu priekšlikumus grozījumiem likumā “Par tiesu varu”, piemēram, par īpašu ģimenes tiesu izveidošanu Latvijā, par tiesnešu amata kandidāta vecuma paaugstināšanu, par pilnvaru termiņu noteikšanu tiesneša amatam un tautas priekšstāvju iekļaušanu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas sastāvā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties