26. Marts 2018 09:20
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 26. līdz 29. martam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 26. līdz 29. martam.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas kasācijas sūdzības par apelācijas vai pirmās instances tiesas spriedumiem un divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Lauku atbalsta dienests, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, Rīgas dome un Jūrmalas pilsētas dome.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs desmit kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs deviņas lietas. Piecās lietās saņemtas apsūdzēto, aizstāvju vai cietušo kasācijas sūdzības un vienā lietā saņemta gan aizstāvja kasācijas sūdzība, gan prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumu. Vienā lietā izskatīs sūdzību saistībā ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekli un divās lietās izskatīs pieteikumus par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu.  

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 28. martā rakstveida procesā izskatīs cietušo kasācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas 2017. gada 2. februāra spriedumu, ar kuru, krimināllietā par savas draudzenes slepkavību, no apsūdzētā par labu trim cietušajiem piedzīta kopā vairāk nekā 13 000 eiro morālā kaitējuma kompensācija. Apelācijas instances tiesa lietu izskatīja tikai daļā par morālā kaitējuma kompensācijām, jo Augstākās tiesas Krimināllietu departaments 2016. gada 24. martā lietu šajā daļā nodeva jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. Pārējā daļā, proti, daļā, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu savas draudzenes slepkavībā ar netiešu nodomu 2012. gada maijā un zādzības nelielā apmērā izdarīšanā, spriedums tika atstāts negrozīts un jau stājies spēkā apsūdzētajam noteiktais sods – brīvības atņemšana uz 9 gadiem un 10 mēnešiem, ar policijas kontroli uz vienu gadu. (Lieta SKK-13/2018).

2) Administratīvo lietu departaments 28. martā rakstveida procesā izskatīs pieteicēja kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Pieteicējai Lauku atbalsts dienests atteica izmaksāt publisko finansējumu no Eiropas Zivsaimniecības fonda, pamatojoties uz to, ka pakalpojumu līgums noslēgts ar saistīto personu. Administratīvā apgabaltiesa atzina iestādes secinājumus par pamatotiem, un pieteikumu noraidīja. Pieteicēja iesniedza kasācijas sūdzību, uzskatot, ka tiesa ir nepareizi tulkojusi un piemērojusi likuma „Par nodokļiem un nodevām” normas, kas noteic, kādas personas ir atzīstamas par saistītām personām. (Lieta SKA-181/2018).

3) Krimināllietu departaments 29. martā rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur par Rīgas apgabaltiesas spriedumu kasācijas sūdzību iesniedzis viena apsūdzētā aizstāvis un otrs apsūdzētais iesniedzis kasācijas sūdzību un tās papildinājumus.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu abi apsūdzētie atzīti par nevainīgiem divos Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā paredzētos noziedzīgos nodarījumos un attaisnoti.

Apelācijas instances tiesa iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras apelācijas protestu pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi pilnībā.

Ar apelācijas instances tiesas spriedumu abi apsūdzētie atzīti par vainīgiem  Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā, tas ir, par to, ka viņi, būdami valsts amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, prettiesiski veica ziedojumus, izraisot smagas sekas. Par šo noziedzīgo nodarījumu abiem apsūdzētajiem noteikts naudas sods. Turklāt abi apsūdzētie atzīti par vainīgiem Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā, tas ir, par to, ka viņi, būdami valsts amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, izdeva prettiesikus rīkojumus par prēmiju izmaksu, tādējādi izraisot smagas sekas. Arī par šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu abiem apsūdzētajiem noteikts naudas sods.

Pēc noziedzīgo nodarījumu kopības galīgais sods vienam apsūdzētajam noteikts naudas sods 120 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 45 600 eiro, otram apsūdzētajam noteikts nadas sods  90 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 34 200 eiro.

No abiem apsūdzētajiem solidāri valsts labā piedzīta kaitējuma kompensācija 270 345,64 eiro apmērā, un no katra individuāli 207 856,27 eiro un 378 750,18 eiro apmērā.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzēto vainīgumu viņiem inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos  (SKK-55/2018). 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties