2. Maijs 2018 15:50
Studenta Vārds
Jauno Eiropas valstu reitingā starp Latvijas augstskolām Latvijas Universitāte novērtēta visaugstāk
Toms Grīnbergs, LU

Latvijas Universitāte (LU) ierindojusies 31. līdz 40. vietā starp Jaunās Eiropas valstu zinātnes augstskolām, un tas ir augstākais rezultāts arī Latvijas augstskolu konkurencē, liecina Times Higher Education publicētais universitāšu reitings.

Par Jauno Eiropu reitinga autori nodēvējuši tās 13 valstis, kas Eiropas Savienībā iestājušās kopš 2004. gada. Reitingā iekļuvušas 53 augstākās izglītības iestādes no 12 Jaunās Eiropas valstīm (reitingā nav iekļuvušas Maltas universitātes), un reitinga veidošanā izmantota tā pati metodoloģija, kas, veidojot Pasaules Universitāšu reitingu (Times World University Rankings).

“Šādā griezumā, vērtējot Jauno Eiropas valstu universitātes savā starpā, reitings veidots pirmoreiz. Reitings parāda, ka esam atpazīti un ar mums rēķinās, taču novērojams, ka Eiropas kontekstā ir izmainījusies augstskolu konkurence,” uzsver rektora vietnieks studentu un sociālajos jautājumos Jānis Stonis, piebilstot, ka no tiešas konkurences starp augstskolām tā pārveidojas par konkurenci starp augstskolu tīkliem un aliansēm.

No Latvijas reitingā iekļuvušas divas augstskolas - LU, ierindojoties 31. līdz 40. vietā, un Rīgas Tehniskā universitāte, iegūstot 41+ vietu. Savukārt 1. vietu starp Jaunās Eiropas valstu zinātnes universitātēm ieguvusi Tartu Universitāte (Igaunija). Reitingā ņemti vērā tādi kritēriji kā studijas, zinātniskā darbība, citējamība, sadarbība ar industriju, starptautiskā sadarbība un prestižs.

Visplašāk pārstāvēta šajā reitingā ir Čehija - reitingā iekļautas 13 Čehijas augstākās izglītības iestādes. Tai seko Polija ar 12 augstskolām, Ungārija ar septiņām un Rumānija ar piecām.

Ar reitingu plašāk var iepazīties šeit.

Reitinga rezultāti tika prezentēti Zinātnes izcilība samitā (The Research Excellence: New Europe Summit), kas aizvadītajā nedēļā notika Palacka Universitātē Čehijā. Samita mērķis ir izpētīt pašreizējos izcilības centrus un spēcīgākos, talantīgākos studentus Centrāleiropā un Dienvideiropā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties