10. Maijs 2018 09:30
Studenta Vārds
Latvijas Universitātes komanda uzvar tiesu izspēlē cilvēktiesībās
Izspēles uzvarētājkomanda
Anete Straume

28. aprīlī Tiesībsarga birojā ar finālu Satversmes tiesā norisinājās jau trešā tiesu izspēle cilvēktiesībās. Tiesībsargs izspēlē aicināja piedalīties tiesību zinātņu studentus no visām Latvijas augstākās izglītības iestādēm, izspēles kāzusā bija iekļauti jautājumi par apcietinājuma piemērošanu, kā arī apcietinātās personas tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi un tiesības dibināt arodbiedrību.

Izspēlei bija pieteikušās kopā 11 komandas, no kurām sešas piedalījās mutiskajā daļā. Divas komandas bija no Valsts policijas koledžas (VPK) un pa vienai komandai no Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA). Izspēles finālu Satversmes tiesas sēžu zālē tiesāja Satversmes tiesas tiesnesis Artūrs Kučs, tiesībsargs Juris Jansons, tiesībsarga vietnieces Ineta Piļāne, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līcis, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece ģenerāle Ilona Spure, Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns un Latvijas Republikas Saeimas Juridiskā biroja vecākā juridiskā padomniece Ilze Tralmaka.

Tiesībsargs un izspēles rīkotāju komanda vēlas pateikties visiem dalībniekiem, kas uzdrīkstējās un ar lielu apņēmību piedalījās izspēlē. Jāuzsver, šādā cīņā ikviens ir uzvarētājs, gūstot iespēju ne vien uzlabot savas teorētiskās un praktiskās zināšanas un iemaņas, bet arī klātienē satikt Latvijas tiesību zinātņu ekspertus.

2018. gada tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās vietu sadalījums:

1. vieta – komanda “Izspēles ieceļotāji (LU)” (dalībnieki Kristīne Sikora, Anete Suharževska un Artūrs Valters Freibergs)

2. vieta – komanda “Līdz tiesību normām un tālāk (RSU)” (dalībnieces Darja Zaharova un Agnese Sausiņa)

Pusfinālisti – komanda “1895 (RJA)” (dalībnieces Kristiāna Plāte, Gabriela Fomina un Linda Kronberga) un komanda “Gods, taisnība, likums (VPK)” (dalībnieki Agris Galvanovskis, Romans Vasitenoks un Valdemārs Timofejevs)

Pateicība par dalību izspēlē – komandai “Mums pa spēkam (RTA)” (dalībnieki Svetlana Margeviča, Estere Lubgāne un Svjatoslavs Greidāns) un komandai “Taisnības vārds (VPK)” (dalībnieki Artūrs Rauzāns, Gints Baltaisbrencis un Raimonds Tuls).

Pirmās vietas ieguvēji balvā saņēma iespēju piedalīties ELSA Vasaras skolā cilvēktiesībās Dānijā. Tāpat fināla un pusfināla dalībnieki ieguva vērtīgas grāmatas un žurnāla “Jurista Vārds” abonementu sešiem mēnešiem, ko sarūpēja Latvijas Republikas oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis”.

Izspēles fināla tiesneši izvirzīja arī speciālo pateicību par komandas pozīcijas vienotības uzturēšanu, kas tika pasniegta komandas “Līdz tiesību normām un tālāk” dalībniecei Darjai Zaharovai.

Nominācijā “Labākā rakstiskā daļa” uzvarēja komanda “Izspēles ieceļotāji”, kuras pārstāve Kristīne Sikora ieguva arī balvu nominācijā “Labākais orators”. Par tiesu izspēles labāko citātu autoru tika atzīts komandas “Izspēles ieceļotāji” kapteinis Artūrs Valters Freibergs.

Satversmes tiesas īpašo simpātijas balvu – Latvijas Republikas Satversmes tiesas spriedumu krājumus – saņēma komandas “Izspēles ieceļotāji” dalībniece Anete Suharževska. Savukārt Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līcis Valsts policijas koledžas komandas “Gods, taisnība, likums” dalībniekam Romanam Vasitenokam pasniedza vērtīgas grāmatas par labo sniegumu izspēlēs.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece ģenerāle Ilona Spure visiem finālistiem pasniedza speciālo balvu atbilstīgi izspēles kāzusa saturam – ieslodzījuma vietas apmeklējumu. Īpašu simpātiju balvu – dalību Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārā – pasniedza Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks. Šo balvu saņēma uzvarētāju komanda no Latvijas Universitātes “Izspēles ieceļotāji”.

Izspēles fināla dalībnieki savukārt izvēlējās Labāko tiesnesi, un šogad nomināciju ieguva Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Ilze Tralmaka.

Tiesībsarga birojs, rīkojot tiesu procesa izspēli cilvēktiesībās, plāno arī turpmāk piesaistīt ne vien uzņēmīgus un talantīgus studentus, bet arī turpināt sadarbību ar izciliem tiesību zinātņu ekspertiem. Izspēles mērķis ir sekmēt zināšanas par cilvēktiesībām un veicināt topošo profesionāļu interesi par šo tiesību jomu, lai jaunie juristi cilvēktiesības izvēlētos par savu profesionālo specializāciju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties