11. Maijs 2018 09:20
Jaunumi
Stājies spēkā notiesājošais spriedums Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā epizodē par personas sagrābšanu un laupīšanas izdarīšanu Jūrmalā

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments 8. maijā nolēma atteikt pārbaudīt kasācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesas lēmumu, ar kuru trīs apsūdzētie atzīti par vainīgiem izvirzītajās apsūdzībās par personas sagrābšanu un laupīšanas izdarīšanu Jūrmalā.

Šāds lēmums pieņemts, jo atbilstoši Kriminālprocesa likuma 573. pantā noteiktajam Krimināllietu departaments nolēmuma tiesiskumu kasācijas kārtībā pārbauda tikai tādā gadījumā, ja kasācijas sūdzībā izteiktā prasība pamatota ar Krimināllikuma pārkāpumu vai šā likuma būtisku pārkāpumu. Līdz ar to stājas spēkā Zemgales apgabaltiesas šī gada 15. februāra spriedums, ar kuru trīs apsūdzētie atzīti par vainīgiem konkrētajā epizodē un galīgais sods viņiem noteikts brīvības atņemšana attiecīgi uz 19, 17 un 11 gadiem un policijas kontroli uz trim gadiem.

Pārējiem tā saucamajā Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušo zādzību un laupīšanu lietā apsūdzētajiem spriedums stājās spēkā jau 2017. gada 18. augustā, kad Augstākās tiesas Krimināllietu departaments atcēla Zemgales apgabaltiesas spriedumu par vienu noziegumu, kurā trīs apsūdzētie ar pirmās instances tiesas spriedumu tika atzīti par nevainīgiem un attaisnoti apsūdzībā par personas sagrābšanu un laupīšanas izdarīšanu Jūrmalā, bet pārējā daļā apelācijas instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu. Augstākā tiesa toreiz grozīja kvalifikāciju, bet atstāja negrozītu piespriesto mūža ieslodzījumu vienam no apsūdzētajiem. Augstākā tiesa lēmumā norādīja, ka noziegums jākvalificē pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 118. panta 2. punkta, ja vainīgā nodoms bijis vērsts uz dzīvības atņemšanu divām vai vairākām personām, bet noslepkavota viena persona un izdarīts mēģinājums atņemt dzīvību vēl citai personai. Tāpat toreiz stājās spēkā galīgais sods vēl trim apsūdzētajiem – vienam brīvības atņemšana uz 12 gadiem un 6 mēnešiem, otram brīvības atņemšana uz 11 gadiem un sešiem mēnešiem un apsūdzētajam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā un kuram tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Lietā apsūdzētas septiņas personas. Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011. gada 25. janvārī. Laupītāji, ierodoties spēļu zālē „Fenikss”, ievainoja spēļu zāles darbinieku un nolaupīja Ls 104 500. No spēļu zāles bruņotās bandas dalībnieki devās prom ar Chrysler Voyager markas automašīnu. Viņus sāka vajāt policija un iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem. Apsūdzētajiem celtas apsūdzības arī par iepriekš Tukumā un Jūrmalā izdarītām zādzībām un laupīšanām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties