24. Maijs 2018 09:22
Jaunumi
Valsts prezidents: Iedzīvotāju uzticēšanās tiesiskumam sākas mazās lietās – pirmo reizi saskaroties ar valsts pārvaldi, pašvaldībām un tiesu

“Mums nepieciešams stiprināt un atbalstīt ierēdniecību un tiesu varu. Ja mums nebūs labu un profesionālu ierēdņu un tiesnešu, kas spēj ikvienā lietā atrast taisnīgu risinājumu, pat vislabāk uzrakstītie likumi tā arī paliks tikai uz papīra. Iedzīvotāju uzticēšanās tiesiskumam un Latvijai sākas mazās lietās, kad viņi pirmo reizi saskaras ar valsts pārvaldi, pašvaldībām, tiesu,” uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien, 2018. gada 24. maijā, atklājot starptautisko konferenci “Konstitucionālās tiesas loma globalizētā pasaulē 21. gadsimtā”.

“Tiesiskuma jomā ir daudz darīts, un daudz ir arī paveikts. Ar savu darbu Satversmes tiesa ir sekmējusi iedzīvotāju uzticēšanos tiesiskumam un Latvijai. Tomēr mums vēl ir arī daudz darāmā,” atzina Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents vērsa uzmanību uz pieņemto likumu kvalitāti un to, cik vienkārši un ātri līdz galam nepārdomāta ideja var kļūt par saistošu likumu. “Diemžēl Saeima nav spējusi vienoties par grozījumiem kārtības rullī, kas būtu vērsti uz likumdošanas procesa pilnveidošanu. Joprojām ir iespējams trešajā lasījumā ražot likumdošanas brāķi, joprojām likumdevējam nav pienākums pašam skaidrot iesniegtos priekšlikumus un pieņemtos likumus,” atzīmēja Raimonds Vējonis.

Vienlaikus Valsts prezidents norādīja, ka vēl aizvien mēs sastopamies ar gadījumiem, kad likums tiek piemērots formāli un pavirši, ikdienas rutīnā pazaudējot taisnīgumu un cilvēku, kurš mēģina aizstāvēt savas tiesības. Tāpēc Satversmes tiesas iesaiste būs nepieciešama, lai uzlabotu likumu kvalitāti un to piemērošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties