9. Augusts 2018 14:37
Jaunumi
Tiesībsargs kritiski raugās uz ANO komitejas efektivitāti

Tiesībsargs kritiski raugās uz ANO Rasu diskriminācijas novēršanas komitejas darbības efektivitāti, un ir sašutis par atsevišķu Latvijas nevalstisko organizāciju sniegto ziņojumu par situāciju Latvijā.

8.-9. augustā Ženēvā norisinās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Rasu diskriminācijas novēršanas komitejas 96. sesija, kuras ietvaros tiek izvērtēts arī ziņojums par Latviju. Jau 2017. gada nogalē valsts ir iesniegusi ziņojumu par Starptautiskās konvencijas par visa veida rasu diskriminācijas novēršanu Latvijā, šī gada jūlijā ēnu jeb alternatīvos ziņojumus iesniegušas divas nevalstiskās organizācijas – Cilvēktiesību līgu starptautiskās federācijas Latvijas Cilvēktiesību komiteja un Latvijas Cilvēktiesību centrs.

Tiesībsargs pauž neizpratni un sašutumu par to, ka nevalstiskās organizācijas sniedz starptautiskajām institūcijām neprecīzu un pat melīgu informāciju. Rodas jautājums, vai šādi sagrozīta informācija netiek sniegta apzināti, lai diskreditētu Latvijas valsti.

Tiesībsargs: “Informācija un situācijas skaidrojums, kā to šobrīd ir pasniegušas atsevišķas organizācijas, ir klaji melīgs. Laikā, kad Latvijas valsts Ārlietu ministrijas personā un Tiesībsarga birojs gadiem ilgi skaidro starptautiskajām iestādēm konkrētas lietas, piemēram, ka Latvijas nepilsoņi nav bezvalstnieki, te pāris grupiņas cilvēku to vienkārši norok, apgalvojot pilnīgi pretējo. Skumji un absolūti nepieņemami man kā tiesībsargam ir arī tas, ka ANO Komiteja uzticas šādām cilvēktiesību aizsardzības organizācijām, nepārbaudot informācijas patiesumu.”

Nevietā ir ANO Komitejas norādes par tiesībsarga nepiedalīšanos tās darba sesijā. Tiesībsargs arī par vienlīdzības un diskriminācijas jautājumiem regulāri sniedz rekomendācijas valsts iestādēm, kā arī ir nosūtījis savu viedokli Ārlietu ministrijai par to, ka attiecīgajā periodā sistēmiski pārkāpumi nav novēroti. Piemēram, romu tiesību jautājumā tiesībsargs jau kopš 2011. gada sadarbojas ar Starptautisko Romu Apvienību, kas ir viena no lielākajām romu tiesību un interešu aizstāvošajām organizācijām pasaulē. Ar šo organizāciju tiesībsargam noslēgts sadarbības memorands, turklāt 2017. gada 20. oktobrī tiesībsargs saņēmis apvienības atzinību par viņa nenovērtējamo ieguldījumu romu kultūras un vēstures attīstībā. Šāda veida sadarbība un pašu organizāciju aktīva rīcība visefektīvāk var aptvert un aizstāvēt cilvēku grupu intereses.

Tiesībsargs ir nosūtījis vēstuli ANO Komitejai par konsekvences trūkumu dažādu ANO komiteju metodoloģijā, kas attiecas uz nacionālo cilvēktiesību institūciju un nevalstisko organizāciju ziņošanas un klātienes dalību komiteju darba sesijās. Šobrīd metodoloģija nav vienota, tā drīzāk ir haotiska, kā arī nav visiem saprotamu kritēriju mehānismam, kādā sniegt informāciju un paust viedokli. Attiecīgi tiesībsargs aicina ANO darīt visu nepieciešamo, lai cilvēktiesību institūciju un NVO līdzdalība ANO procesos būtu saprotama, pieejama, efektīva un uz rezultātu orientēta.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties