22. Augusts 2018 13:38
Jaunumi
Ineta Ziemele: Konstitucionālā likuma pieņemšana – viens no būtiskiem konstitucionāliem momentiem Latvijas valstiskuma vēsturē
Ernests Dinka, Saeima

Otrdien, 21. augustā, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele apmeklēja Augstākās Padomes deputātu kluba, kurā apvienojušies par neatkarības atjaunošanu balsojušie deputāti, kopsēdi. Šajā pasākumā viņa sniedza priekšlasījumu par 1991. gada 21. augustā pieņemtā konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” (Konstitucionālais likums) juridiskajiem aspektiem.

Ineta Ziemele savā runā uzsvēra, ka sabiedrība ir process un tajā vienmēr ir vairāki izšķiršanās punkti, viņa tos nodēvēja par konstitucionāliem momentiem. Viņa skaidroja, ka tas, ka Latvijas tautai ir valsts, ir bijis atkarīgs gan no iekšējiem konstitucionāliem momentiem, gan no starptautiskās reakcijas uz šiem momentiem. Viens no šādiem konstitucionāliem momentiem Latvijas sabiedrības attīstības procesā bija Konstitucionālā likuma pieņemšana.

Ineta Ziemele savā priekšlasījumā uzsvēra: “Konstitucionālais likums noslēdz darbu pie 1990. gada 4. maija Latvijas Neatkarības deklarācijā paredzēto mērķu īstenošanas, precizējot valsts konstitucionālo identitāti un izvirzot konkretizētu starptautiski tiesisku prasību attiecībā uz šīs identitātes atkalatpazīšanu.”

Viņa teica, ka uz šo prasību bija jāreaģē pasaules valstīm, un tās to arī darīja, apliecinot Latvijas valsts kontinuitāti, proti, to, ka Latvijas valsts nekad nav beigusi pastāvēt, tā turpina savu valstiskumu.

Augstākās Padomes deputātu kluba kopsapulcē piedalījās arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kā arī par Lietuvas un Igaunijas neatkarības atjaunošanu balsojušo deputātu klubu valdes locekļi.

Inetas Ziemeles priekšlasījuma teksts pieejams šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties