24. Augusts 2018 10:50
Jaunumi
Latvija kļūst par Ieroču tirdzniecības līguma prezidējošo valsti

2018. gada 24. augustā Ieroču tirdzniecības līguma (Arms Trade Treaty - ATT) plenārsēdē Latvija tika apstiprināta par nākamo ATT prezidējošo valsti.

Prezidējošās valsts pienākumi ir vadīt plenārsēdi, tostarp divas starpsesijas, kā arī risināt četrus pamatjautājumus: līguma ratificēšana Āfrikas, Āzijas un Amerikas kontinentos, tehniskā palīdzība līguma ieviešanā, ikgadējo atskaišu iesniegšana un brīvprātīgais trasta fonds. Prezidentūra veicinās Latvijas starptautisko atpazīstamību starptautiskās drošības politikas jautājumos un dos Latvijas ieguldījumu konvencionālo ieroču eksporta kontrolē.

Prezidentūra noslēgsies ATT plenārsesijas nedēļā 2019. gada 30. augustā.

Ieroču tirdzniecības līgums, kas ir balstīts uz ANO statūtu 26. pantu, iestājas par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu un nekontrolētas ieroču izplatības mazināšanu. Tas nosaka eksporta kontroles standartus starptautiskajai tirdzniecībai ar konvencionālajiem ieročiem.

Ieroču tirdzniecības līgums tika parakstīts 2013. gadā, un Latvija bija viena no līgumu parakstītājām. Šobrīd to ir ratificējušas 97 pasaules valstis.

Latvijas būs pirmā no Baltijas valstīm, kas prezidēs ATT. Prezidentūra ir brīvprātīga.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties