6. Septembris 2018 11:40
Jaunumi
Palielinās izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgajiem cietušajiem

Saeima ceturtdien, 6. septembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas paredz palielināt izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgiem cietušajiem. 

Grozījumi likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” paredz palielināt izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru nepilngadīgajiem cietušajiem, mainot procentuālo sadalījumu valsts kompensācijas apmēra aprēķināšanai, kā arī atsevišķi izdalot procentuālo aprēķinu gadījumos, ja nepilngadīgajam cietušajam nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi vai nepilngadīgais cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Ar grozījumiem palielināts valsts kompensācijas apmērs arī cietušajiem, kuriem nodarīti smagi miesas bojājumi vai noziedzīgs nodarījums kvalificēts kā izvarošana vai seksuāla vardarbība, vai cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris.

Līdz šim bija noteikts, ka noziedzīgā nodarījumā cietušajam izmaksājamās valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir piecas minimālās mēneša darba algas. Izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru aprēķina, ņemot vērā minimālās mēneša darba algas apmēru, kāds noteikts brīdī, kad persona atzīta par cietušo.

Likuma grozījumi nosaka, ka kompensāciju izmaksās 90 procentu apmērā līdz šim spēkā esošo 70 procentu vietā, ja cietušajam nodarīti smagi miesas bojājumi vai noziedzīgs nodarījums kvalificēts kā izvarošana vai seksuāla vardarbība, vai cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris. Ja nepilngadīgam cietušajam nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi vai nepilngadīgs cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu, kompensāciju izmaksās 70 procentu apmērā (līdz šim – 50 procentu apmērā). Kompensāciju 50 procentu apmērā varēs saņemt, ja cietušajam nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi, aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība.

Ar likuma grozījumiem pagarināts arī valsts kompensācijas pieprasījuma iesniegšanas termiņš, nosakot to trīs gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas personai dod tiesības tikt atzītai par cietušo. Šobrīd valsts kompensācijas pieprasījuma iesniegšanas termiņš ir viens gads. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties