12. Oktobris 2018 17:47
Jaunumi
Izsludinās grozījumus likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu”” un Patērētāju tiesību aizsardzības likumā

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir izskatījis Saeimas 2018. gada 4. oktobra sēdē pieņemto likumu “Grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu”” un likumu “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” un nolēmis neprasīt Saeimai minēto likumu otrreizēju caurlūkošanu.

Saistībā ar grozījumiem likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” Valsts prezidents norāda: “Latvijas simtgadē mums visbeidzot jāpieliek punkts šim jautājumam. Es respektēju Saeimas, kas saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi pauž Latvijas pilsoņu gribu, lemto, un likumu izsludināšu”.

Vienlaikus Valsts prezidents uzsver, ka saskaņā ar Saeimas lemto šogad publiskojamā informācija būs nepilnīga un publicētie vārdi paši par sevi vēl neko nepateiks par konkrētu cilvēku darīto. “Pirms steigties ar secinājumiem, būtiski sagaidīt un iepazīties ar papildu informāciju. Pārsteidzīgi izdarot secinājumus, riskējam radīt maldīgu vēstures izpratni, nevis labāk izprast Latvijas okupācijas periodā valdījušo totalitāro režīmu, tā darbības mehānismus un totālo sabiedrības kontroli,” uzsver R. Vējonis.

Valsts prezidents ir izvērtējis drošības iestāžu sniegto informāciju par iespējamiem riskiem. “Es uzticos mūsu valsts drošības iestādēm un viņu kompetencei. Tomēr sabiedrības interesēs ir publiskot VDK dokumentus, lai mēs varētu pāršķirt arī šīs melnās Latvijas valsts un tautas vēstures lapas puses,” uzsver Valsts prezidents.

Savukārt saistībā ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā Valsts prezidents uzsver: “Problēmas nebanku kreditētāju sektorā mēs redzam jau krietnu laiku. Daudzi Latvijas iedzīvotāji neapdomīgas aizņemšanās un viegli pieejamu kredītu dēļ ir nonākuši parādu jūgā. Diemžēl sektors nav spējis pats sakārtoties, līdzsvarojot biznesa intereses un patērētāju tiesības”.

“Ātrie kredīti nav un nedrīkst būt veids, kā risināt sociālas problēmas. Tas ir ļoti dārgs veids, kas ved vēl lielākā nabadzībā. Tāpēc Saeimas pieņemtos likuma grozījumus kopumā vērtēju atzinīgi, un tie ir sabiedrības interesēs,” uzsver R. Vējonis.

Lai arī Valsts prezidents ir saņēmis daudzus lūgumus prasīt Saeimā 4. oktobrī pieņemto grozījumu Patērētāju tiesību aizsardzības likumā otrreizēju caurlūkošanu, Valsts prezidents likumu izsludinās. Tā kā likuma grozījumu spēkā stāšanās paredzēta 2019. gada 1. janvārī un 1. jūlijā, ir pietiekami daudz laika, lai sagatavotos jaunajam regulējumam vai lai kādas normas pilnveidotu, ja jaunās Saeimas vairākums to uzskatītu par nepieciešamu un sabiedrības interesēs.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties