24. Oktobris 2018 13:36
Jaunumi
Valsts kontrole: Aizejošā Ministru kabineta dāvanas izredzētajiem

Ministru kabinetam steidzamības kārtā atbalstot risinājumus, kas paplašina izdienas pensiju saņēmēju loku, tiek ignorēts ne tikai Valsts kontroles 2017. gada revīzijā par pensiju sistēmas ilgtspēju secinātais par izdienas pensiju nevienlīdzību salīdzinājumā ar pārējiem nodokļu maksātājiem, bet arī OECD norādītais, ka šādas izņēmumu sistēmas pastāvēšana ir vāji pamatota.

Vakar Ministru kabineta atbalstītais Finanšu ministrijas konceptuālais ziņojums paredz Valsts ieņēmuma dienesta amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm vecumā līdz 39 gadiem tiesības uz 3. pensiju līmeņa iemaksām, ja amatpersonas nodarbinātas VID ilgāk par pieciem gadiem. Savukārt amatpersonām no 40 līdz 54 gadu vecumam tiek paredzētas tiesības izvēlēties vienu no diviem piedāvātajiem variantiem – iemaksas pensiju fondā vai izdienas pensija. Atbilstoši piedāvātajam risinājumam muitnieka izdienas pensija būs 55 % apmērā no vidējās mēneša darba samaksas par pēdējiem pieciem gadiem pirms atbrīvošanas no amata. Tātad izdienas pensijas apmērs nebūs atkarīgs no uzkrātā pensijas kapitāla un būs lielāks, nekā vispārējā kārtībā piešķirtā valsts vecuma pensija.

Valsts kontroles ieskatā nav pieļaujama arvien jaunu nozaru izdienas pensiju virzīšana, pirms nav veikts visaptverošs izdienas pensijas sistēmas izvērtējums, kā arī pārskatītas valsts budžeta ilgtermiņa iespējas izdienas pensiju finansēšanā. Izvērtējumu par izdienas pensiju sistēmu pašlaik veic arī Saeimas Analītiskais dienests.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties