24. Oktobris 2018 16:02
Jaunumi
Latvijas iedzīvotāji diskusijās par Eiropas nākotni kā prioritātes izvirza vides aizsardzību, drošību un atbalstu reģioniem

Kopš oktobra sākuma Latvijā norisinās dialogs par Eiropas nākotni. Tajā iedzīvotāji iesaistās viedokļu un ideju apmaiņā par Eiropas nākotni un Eiropas Savienības politiku. Iesaistīties iespējams, piedaloties diskusijās, iesniedzot savu ideju par svarīgākajiem ES līmenī risināmiem jautājumiem un balsojot par iesniegtajām idejām. 

Vēl līdz 9. novembrim ikviens ir aicināts balsot Eiropas dialoga forumā – digitālajā tiešsaistes platformā: https://ManaEiropa.ManaBalss.lv, tādējādi piedaloties kopīgā Eiropas nākotnes veidošanā. Digitālajā platformā jau apkopoti vairāk nekā 200 iedzīvotāju izteiktie priekšlikumi nākotnes Eiropai. 

Pirmajās 10 dialogu dienās visbiežāk Latvijas iedzīvotāji kā prioritāti minējuši un balsojumos kā nozīmīgākos izvirzījuši vides un ekoloģijas jautājumus, uzsverot nepieciešamību ierobežot videi nedraudzīgu materiālu lietošanu. Šobrīd visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ir balsojuši par priekšlikumiem: “Ierobežot vienreizējo plastmasas trauku un galda priekšmetu izplatīšanu, veicināt videi draudzīgāku materiālu lietošanu”.  Drošības jomā visvairāk balsu saņēmis priekšlikums: “Veicināt savstarpēju ekonomisko ieinteresētību, lai mazinātu potenciālo militāro apdraudējumu.”

Ne mazāk svarīgi iedzīvotājiem ir jautājumi par vienlīdzīgu subsīdiju piešķiršanu lauksaimniekiem, nodokļu politiku, izglītību, Baltijas valstu sadarbību. Ir izteikti arī konkrēti priekšlikumi labklājības paaugstināšanai un taisnīguma veicināšanai, piemēram, medikamentu uzcenojuma ierobežošana, pieaugušo apmācība sadarbojoties ar uzņēmējiem.

Tāpat iedzīvotāji jau piedalījušies vairāk nekā 12 klātienes publiskajās diskusijās  Latvijas reģionos. Šonedēļ aicinām iedzīvotājus piedalīties Ārlietu ministrijas un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā organizētajās reģionālajās diskusijās: 25. oktobrī Liepājā un 26. oktobrī Valmierā. Savukārt Latvijas Pilsoniskā alianse sadarbībā ar citām nevalstiskajām organizācijām aicina iedzīvotājus uz diskusijām 26. oktobrī Jelgavā, 30. oktobrī Tukumā un 2. novembrī Jūrmalā. ES informācijas punktu koordinatori organizē diskusijas  29. oktobrī Kuldīgā un 5. novembrī Rīgā. Visu pasākumu kalendārs pieejams portālā https://ManaEiropa.ManaBalss.lv.

Sabiedrības apspriežu rezultāti, izteiktās atziņas un priekšlikumi par Eiropas nākotni būs pamatā Latvijas nacionālajam ziņojumam. Tas būs ieguldījums ES dalībvalstu un institūciju kopīgajā ziņojumā, par kuru ES valstu un valdību vadītāji diskutēs Eiropadomes sanāksmē šogad decembrī. 

Dialogs par Eiropas nākotni tiek īstenots pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona rosinātās iniciatīvas. Šogad no aprīļa līdz novembrim visā Eiropā notiek “pilsoņu konsultācijas” jeb iedzīvotāju viedokļa izzināšana par Eiropu. ES pilsoņus aicina paust savu viedokli par to, kādas pārmaiņas vajadzīgas Eiropā, lai ES varētu palīdzēt piepildīt cilvēku cerības, lai tā nodarbotos ar lietām, kas cilvēkiem patiešām svarīgas, un piedāvātu labākus risinājumus nekā spēj dot katra dalībvalsts atsevišķi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties