28. Novembris 2018 11:34
Jaunumi
Norisinās augsta līmeņa seminārs par korupcijas un naudas atmazgāšanas novēršanu

27.–30. novembrī Valsts administrācijas skolā norisinās augsta līmeņa seminārs par korupcijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietu izmeklēšanu, noziedzīgi iegūtas mantas meklēšanu un konfiskāciju, ko sadarbībā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienestu) rīko Valsts administrācijas skola.

Latvijai 2019. gadā jāiesniedz ziņojums Moneyval un OECD par to rekomendāciju īstenošanu un jāuzrāda būtisks progress noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietu izmeklēšanā, izskatīšanā un spriedumu izpildē. Šis seminārs paredzēts, lai nodrošinātu Kontroles dienestu darbiniekus, policistus, prokurorus un tiesnešus ar prasmēm un zināšanām par ekonomisko noziegumu izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un iztiesāšanu.

Seminārā galvenais uzsvars vērsts uz aktīvas diskusijas organizēšanu starp vietējiem un ārvalstu ekspertiem un vienotas izpratnes veidošanu  par efektīvu Latvijai raksturīgo finanšu noziegumu izmeklēšanu, kā arī galveno prioritāšu noteikšanu 2019. gadam.  

Semināra ietvaros ar savu pieredzi dalīsies ārvalstu eksperti:

  • Jehuda Šafers (Yehuda Shaffer) – bijušais Izraēlas Kontroles dienesta priekšnieks un Izraēlas Ģenerālprokurora vietnieks finanšu noziegumu jautājumos, kā arī Izraēlas Moneyval delegācijas vadītājs līdz 2018. gadam, šobrīd eksperts noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finanšu novēršanas jautājumos, apmāca arī Moneyval valstu novērtēšanas ekspertus FATF standartu piemērošanā;
  • Žans Bernārs Šmids (Jean-Bernard Schmid) – Šveices prokurors finanšu un korupcijas noziegumu apkarošanas jautājumos.

Mācību trešās dienas noslēgumā iecerēta tikšanās ar to iestāžu vadītājiem, kas atbild par Moneyval efektivitātes rādītāju IO6-IO8 pasākumu plānu izpildi, lai diskutētu par prioritātēm būtiska progresa demonstrēšanai finanšu noziegumu apkarošanas jautājumos.

Pašlaik visas tiesībaizsardzības iestādes kopīgi strādā pie kapacitātes celšanas un vienotas izpratnes veidošanas par korupcijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšanu, noziedzīgi iegūtas mantas meklēšanu un konfiskāciju, tādejādi kopīgi mācoties un pārņemot labākās starptautiskās prakses.

Piemēram, prokuratūra aktīvi iesaistās kapacitātes celšanā prokuroru vidū, veicot dažādus mācību pasākumus par korupcijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas izmeklēšanu. Savukārt Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta programmas (Structural Reforms Support Programme) ietvaros Finanšu ministrijas, Valsts administrācijas skolas un Tiesu administrācijas sadarbībā no 2017. gada maija līdz 2018. gada decembrim tiek īstenotas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas mācības, ko nodrošina Nīderlandes Finanšu informācijas un izmeklēšanas dienesta pārstāvji.  Kopumā šajās mācībās līdz 2018. gada vidum bija piedalījušies 128 dažādu institūciju pārstāvji no tiesām, Ģenerālprokuratūras un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta. Projekta ietvaros plānotas arī saturiskās juridiskās mācības, izmantojot tiesu prakses apkopojumu. Šo mācību ietvaros četru gadu laikā paredzēts apmācīt 1750 personu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties