7. Februāris 2019 11:53
Jaunumi
Saeima ratificē Eiropas Padomes Konvenciju par cīņu pret cilvēku orgānu tirdzniecību

Saeima ceturtdien, 7. februārī, galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru ratificēta Eiropas Padomes 2015. gada 25. marta Konvencija par cīņu pret cilvēku orgānu tirdzniecību. 

Konvencijas mērķis ir novērst un apkarot cilvēku orgānu tirdzniecību, atzīstot par noziedzīgām noteiktas darbības, kā arī aizstāvēt to personu tiesības, kas cietušas konvencijā noteiktajos noziedzīgajos nodarījumos. Tāpat konvencijas mērķis ir atvieglot sadarbību valsts un starptautiskā līmenī, veicot pasākumus cīņai pret cilvēku orgānu tirdzniecību. 

Konvencija paredz kriminalizēt tādus noziedzīgus nodarījumus kā nelikumīga cilvēka orgānu izņemšana, nelikumīgi izņemtu orgānu izmantošana implantācijai vai citiem mērķiem, vervēšana orgānu tirdzniecībai, sagatavošanās orgānu tirdzniecībai, nelikumīgi izņemtu orgānu saglabāšana, glabāšana, transportēšana, saņemšana, imports un eksports. Konvencija paredz arī atbildību par minēto noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu, kūdīšanu un mēģinājumu, jurisdikcijas noteikumus, juridisko personu atbildību un piemērojamās sankcijas. 

Tiesiskais regulējums Latvijā lielākoties jau atbilst konvencijas normām, tomēr atsevišķu normu pārņemšanai bija nepieciešami arī grozījumi Krimināllikumā un likumā “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā”, kas Saeimā pieņemti pirmajā lasījumā. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties