22. Februāris 2019 09:55
Jaunumi
Izstāde Augstākajā tiesā stāsta par Tiesu pils vēsturi un šodienu

Izstāde, kas kopš 21. februāra skatāma Augstākajā tiesā, stāsta par Tiesu pili – taisnības simbolu un latviešu būvmākslas pieminekli.

Uzskatot, ka “tiesa ir kultūras iestādījums un kultūras pazīme”, Latvijas valsts tiesu vajadzībām uzbūvēja vienu no skaistākajām ēkām Rīgā – Tiesu pili. 1936.gada decembrī būvei svinīgi likts pamatakmens, un jau 1938.gada decembrī ēka iesvētīta un tajā darbu sāk Latvijas Senāts un citas tiesu iestādes.

Izstādē skatāmas liecības par ideju sacensību Tiesu pils būvei un par tās būvniecību, pamatakmens likšanas svinībām un valsts mēroga pasākumu – Tiesu pils atklāšanu. Interesanti uzzināt, kādi darbi bijuši iesniegti Tiesu pils skulptūras konkursam un kur padomju gados glabāta par labāko atzītā Kārļa Zemdegas skulptūra, saukta gan par Justīciju, gan Taisnību, Laimu un Temīdu. Šobrīd tā grezno centrālo vestibilu Tiesu pilī, tagad Ministru kabinetā.

Spilgta liecība latviešu tautas vēsturei ir trīs Tiesu pils pamatlicēju likteņi. Tiesu pils arhitekts Fridrihs Skujiņš pēc padomju okupācijas devās trimdā un bija pieprasīts arhitekts Vācijā, būvuzņēmējs Miķelis Vaitnieks mira Gulaga nometnē Usaļlagā, bet skulptūras tēlnieks Kārlis Zemdega palika Latvijā un bija Mākslas akadēmijas profesors. Izstādē skatāmi dokumenti par viņu apņemšanos piedalīties Tiesu pils būvniecībā un lasāmi interesanti fakti par viņu darbiem.

Viena no sadaļām izstādē veltīta Latvijas Senātam – augstākajai tiesu instancei, kam bija atvēlētas centrālās telpas Tiesu pilī. Senāta darbs Tiesu pilī gan bija īss – līdz padomju okupācijai 1940.gadā, kad Senātu likvidēja, senatorus atbrīvoja no amata, bet Tiesu pilī ienāca padomju valdība un citas iestādes.

Atjaunojot Latvijas valsts neatkarību 90.-tajos gados, Augstākajai tiesai nācās cīnīties, lai pierādītu, ka tās tiesības atgriezties Tiesu pilī ir “juridiski, morāli un vēsturiski pamatotas”. Izstādē redzams gan vēsturiskais Augstākās tiesas plēnuma lēmums “Par Tiesu pili”, gan skices no nerealizētā jaunas tiesu ēkas projekta, gan fotogrāfijas no Augstākās tiesas atgriešanās Tiesu pilī un eksponāti, kas liecina par atjaunotās Augstākās tiesas pirmajiem darbības gadiem.

Skatītājiem interesantas būs fotogrāfijas, kas rāda vienas un tās pašas telpas toreiz un tagad: Senāta sēžu zāle – tagad Valdības sēžu zāle, Senāta virsprokurora kabinets – tagad tiesas lasītava, Senāta Apvienotās sapulces priekšsēdētāja kabinets – tagad departamenta priekšsēdētāja kabinets. Kaut Augstākā tiesa šobrīd atrodas tikai daļā no Tiesu pils ēkas, Tiesu pils joprojām ir Latvijas tiesu simbols, pie Temīdas top svarīgākās tiesas fotogrāfijas, Augstākās tiesas augstākais apbalvojums ir Temīdas balva un Tiesu pils un Temīda kā Augstākās tiesas atpazīstamības simboli tiek izmantoti gan brošūrās un grāmatās, gan suvenīros, piemiņas medaļās, pat puzlēs. Tas viss apskatāms izstādē.

Izstādi par Tiesu pils vēsturi Augstākās tiesas apmeklētāji var apskatīt pirmā stāva vestibilā. Ja nolūks ir tieši izstādes apmeklējums – caurlaidi jāpiesaka Komunikācijas nodaļā, līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam – pasei vai ID kartei.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties