18. Marts 2019 09:22
Jaunumi
No 18. līdz 20. martam mediatori sniegs bezmaksas konsultācijas

No 18. līdz 20. martam sertificēti mediatori sniegs bezmaksas konsultācijas dažādās tiesās Latvijā, mediatoru prakses vietās, kā arī konsultācijas pa telefonu. Mediācijas dienu ietvaros iedzīvotājiem ir iespēja uzzināt par ārpustiesas strīdu risināšanas iespējām un mediācijas ceļā atrisināt gan personīgās, gan profesionālās domstarpības.

Mediācijas dienu ietvaros Sertificētu mediatoru padome papildus izsludina atbalsta akciju mediācijas procesa uzsākšanai domstarpību gadījumos, apmaksājot pirmās divas mediācijas stundas procesos, kuri tiks uzsākti Mediācijas dienu ietvaros! Akcijas ietvaros mediācijas procesu skaits ierobežots.

Klātienes konsultācijas notiks Rīgas, Jelgavas un Liepājas tiesās un mediatoru prakses vietās. Vienlaikus Mediācijas dienās būs iespēja saņemt bezmaksas mediatoru konsultācijas zvanot uz atbalsta tālruni 116006.

Plašāka informācija par konsultāciju vietām, laikiem un pieteikšanās kārtību pieejama Sertificētu mediatoru padomes mājaslapā.

Papildu informācija un video par mediāciju

Viens no iemesliem, kas šobrīd būtiski kavē veiksmīgu uzņēmējdarbības attīstību, ir ieilgušie saimnieciskie strīdi. Latvijā tiesas procesa ierosināšana uzskatīta par vienīgo pietiekami efektīvo tiesību aizsardzības līdzekli, neizmantojot tos domstarpību risināšanas veidus, kas vērsti uz vienošanās panākšanu. Kā viens no iespējamajiem risinājumiem ir plašāk piemērot alternatīvas tiesvedības procesam, tajā skaitā mediāciju, kas samazinātu tiesu noslodzi.

Lai veicinātu mediācijas izmantošanu, būtiska loma ir tiesnešu un tiesu darbinieku izpratnei par tās piedāvātajām iespējām. Kopš 2017. gada Tiesu administrācijas īstenotajā Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētajā projektā “Justīcija attīstībai” norisinās vērienīgas juridisko profesiju pārstāvju apmācības, papildinot profesionāļu zināšanas tiesību aktuālajās jomās. Viena no mācību tēmām ir "Alternatīvie domstarpību risināšanas veidi, mediācijas ieviešana". Mācību mērķis ir sniegt un uzlabot civillietu un administratīvo lietu tiesnešiem un tiesu darbiniekiem pamata zināšanas par mediāciju. Mācības sniedz pamata ieskatu mediācijas metožu izmantošanā pušu samierināšanā tiesas sēdē, ļauj iegūt prasmes atpazīt strīdu, kas potenciāli varētu būt sekmīgi atrisināms mediācijas ceļā, un apgūt mediācijas ieteikšanas tehnikas jeb prasmes lietas dalībniekus novirzīt uz mediāciju.

Līdz 2022. gada beigām projektā “Justīcija attīstībai” kopumā ir plānots apmācīt 11 433 personu, no kurām 1760 apgūs zināšanas tieši mediācijas ieviešanā. Līdz 2018. gada beigām mediācijas jautājumos jau apmācītas aptuveni 600 personas. 2016. gadā Latvijā notika 133 mediācijas procesi. Projektam noslēdzoties 2022. gadā, plānots, ka šis skaits palielināsies par 163%, sasniedzot 350 procesus gadā. Tas samazinās tiesu lietu skaitu un ļaus efektivizēt un paātrināt to lietu izskatīšanu, kas nonāk līdz tiesvedības procesam.

Projekta “Justīcija attīstībai” mērķis ir uzlabot komercdarbības vidi, paaugstinot tiesu un tiesībsargājošo institūciju personāla kompetenci. Projektu 85 % apmērā finansē ESF, un 15% ir valsts budžeta finansējums.

Video sagatavots Eiropas Sociālā fonda projektā Nr. 10.1.2.0/15/TP/008 “Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties