4. Aprīlis 2019 09:16
Jaunumi
Valsts prezidents uzsver nepieciešamību izpildīt Satversmes tiesas lemto
Toms Norde

“Tiesiskā valstī Satversmes tiesas spriedumi ir pienācīgi jāizpilda. Jebkura vilcināšanās ar Satversmes tiesas sprieduma izpildi vājina iedzīvotāju uzticēšanos tiesiskumam un valstij,” uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, trešdien, 3. aprīlī, apmeklējot Satversmes tiesu un tiekoties ar Satversmes tiesas tiesnešiem.

Satversmes tiesas tiesneši sarunā ar Valsts prezidentu aktualizēja ar Satversmes tiesas spriedumu izpildi saistītās problēmas un nepieciešamību tās risināt. Raimonds Vējonis un Satversmes tiesas tiesneši bija vienisprātis, ka nav pieļaujama Satversmes tiesas spriedumu izpildes novilcināšana, sasteigta vai formāla tiesas lemtā izpilde.   

Tāpat tikšanās laikā Valsts prezidents ar Satversmes tiesas tiesnešiem pārrunāja jaunākās Satversmes tiesas atziņas par labu likumdošanu. “Likumdevējam ir jāņem vērā Satversmes tiesas lemtais un atbilstoši tam jāpilnveido savs darbs. Sabiedrībai ir tiesības sagaidīt pārdomātus un pienācīgi izstrādātus likumus,” uzsvēra Valsts prezidents. Amatpersonas bija vienisprātis, ka likumdošanas procesā nedrīkst ignorēt atbildīgo ministriju, tiesībsarga vai Saeimas Juridiskā biroja izteiktās bažas par likumprojektu iespējamām pretrunām ar Satversmi, Eiropas tiesībām vai Latvijas starptautiskajām saistībām. Iespējamās pretrunas jānovērš likumdošanas procesā, negaidot Valsts prezidenta veto vai tiesvedību Satversmes tiesā.

Satversmes tiesas tiesneši informēja Valsts prezidentu par Satversmes tiesas darba aktualitātēm un iecerētajiem pilnveidojumiem tiesas darbā. “Satversmes tiesa ir paraugs Satversmes vērtību nostiprināšanā sabiedrībā un sekmīgā darba organizācijā. Valsts vienmēr ir stiprinājusi Satversmes tiesas kapacitāti, un jāmeklē iespējas to turpināt darīt arī nākotnē,” atzina Raimonds Vējonis.

Ikgadējās Valsts prezidenta vizītes Satversmes tiesā un tikšanās ar Satversmes tiesas tiesnešiem mērķis ir veidot tiešu dialogu starp Satversmes tiesu un Valsts prezidentu un apzināt aktuālās attīstības tendences tiesiskuma jomā.   

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties