16. Aprīlis 2019 16:16
Jaunumi
Valsts prezidents 2019. gada 3. maijā svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniegs augstākos Latvijas valsts apbalvojumus

Valsts prezidents Raimonds Vējonis 2019. gada 3. maijā svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniegs augstākos Latvijas valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu. Augstākie valsts apbalvojumi tiks pasniegti personām gan par atsevišķu izcilu darbu profesijā, gan mūža ieguldījumu un panākumiem bagātu darbību.

Visus apbalvotos vieno izcila Tēvijas mīlestība un pašaizliedzīgs darbs Latvijas labā. Apbalvojums, ko katrs no apbalvotajiem saņems par savu vienreizējo devumu, ir augstākais mūsu valsts cieņas apliecinājums darbam Latvijā un Latvijai. Tādēļ visu šo personu kopā un katra atsevišķais ieguldījums ir vienlīdz izcili vērtējams un cildināms.

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2019. gada 8. aprīļa lēmumu par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā augstākie valsts apbalvojumi piešķirti kopumā 103 personām: Triju Zvaigžņu ordenis – 49 personām, Viestura ordenis – 11 personām un Atzinības krusts – 43 personām.

Plašāka informācija par jaunākajiem Triju Zvaigžņu ordeņu saņēmējiem ir pieejama šeit.

Plašāka informācija par jaunākajiem Viestura ordeņu saņēmējiem ir pieejama šeit

Plašāka informācija par jaunākajiem Atzinības krusta saņēmējiem ir pieejama šeit.

Šogad aprit 95 gadi, kopš nodibināts Triju Zvaigžņu ordenis. 1924. gada 25. martā pirmais Valsts prezidents Jānis Čakste izsludināja Likumu par Triju Zvaigžņu ordeni. Tas bija pirmais Latvijas Republikas civilais ordenis, visaugstākais valsts apbalvojums, atzinības un piederības zīme.  Ar Triju Zvaigžņu ordeni un tā goda zīmi var apbalvot fiziskās personas, militārpersonas un ārvalstu fiziskās personas, ārvalstu vadītājus un ārvalstu valdību vadītājus, starptautisko organizāciju vadītājus, ārvalstu vēstniekus un citas ārvalstu amatpersonas.

Triju Zvaigžņu ordenis ir iedibināts ar devīzi “Per aspera ad astra” (Caur ērkšķiem uz zvaigznēm). Pirmie Triju Zvaigžņu ordeņi - I šķira tika piešķirti 1925. gada 24. februārī ordeņa iedibinātājiem Jānim Čakstem un Zigfrīdam Meierovicam. Trīs dienas vēlāk Triju Zvaigžņu ordeni saņēma Kārlis Ulmanis un Rainis.

1938. gadā papildus Triju Zvaigžņu ordenim tika nodibināti vēl divi ordeņi – Viestura ordenis un Atzinības krusts.

Pēc Latvijas valsts neatkarības nostiprināšanas augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni atjaunoja 1994. gadā, Viestura ordeni un Atzinības krustu – 2004. gadā.

Detalizēta informācija par augstākajiem valsts apbalvojumiem un to piešķiršanas kārtību pieejama Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties