30. Aprīlis 2019 17:07
Jaunumi
Plāno noteikt papildu ierobežojumu Saeimas deputāta amata savienošanai

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 30. aprīlī, pirmajam lasījumam Saeimā atbalstīja likumprojektu, kas paredz noteikt ierobežojumu, kādā Saeimas deputāts, Ministru prezidents un viņa biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs un parlamentārais sekretārs var savienot amatu ar citiem amatiem biedrībās un nodibinājumos.

Ar likumprojektu paredzēts noteikt, ka minētās valsts amatpersonas amatu biedrībā vai nodibinājumā varēs ieņemt tikai ar noteikumu, ka par šo amatu nesaņem atalgojumu.

Šāds nosacījums nepieciešams, lai novērstu interešu konfliktu, jo biedrībai un nodibinājumam var būt arī saimnieciski vai citi mērķi, kas var ietekmēt valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Sabiedrībai ne vienmēr ir iespējams uzzināt, kādā veidā tiek veidoti biedrību fondi, no kuriem amatpersonām izmaksā atalgojumu. Līdz ar to pastāv risks, ka valsts amatpersona saņem atalgojumu no organizācijām, kuru darbība ir pretrunā Latvijas interesēm. Gadījumā, ja Saeimas deputāts papildus deputāta atalgojumam saņem atalgojumu, kas pārsniedz deputāta algu, pastāv pamatotas bažas par to, vai deputāts pārstāv vēlētāju vai biedrības un nodibinājuma intereses, sacīja komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

Sēdē klātesošie Tieslietu ministrijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un biedrību pārstāvji aicināja uz likumprojekta otro lasījumu izvērtēt nepieciešamību paplašināt organizāciju loku, uz kuru ierobežojums attieksies, kā arī veikt citus precizējumus.

Lai grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” stātos spēkā, likumprojekts vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties