10. Maijs 2019 09:15
Jaunumi
Jaundzimušajiem plānots vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu

Saeimas deputāti, ceturtdien, 9. maijā, konceptuāli atbalstīja  likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Tas paredz, ka bērniem, kuri dzimuši pēc 2020. gada 1. janvāra, vairs netiks piešķirts nepilsoņa statuss. 

Iecerēts, ka turpmāk bērniem tiks piešķirta Latvijas pilsonība, ja vien bērna vecāki nebūs vienojušies par citas valsts pilsonību un bērns nebūs citas valsts pilsonis. Likumprojekta, kuru Saeimā iesniedzis Valsts prezidents, anotācijā norādīts, ka tas attieksies uz nelielu bērnu skaitu, jo atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2016. gadā kā nepilsoņi reģistrēti 47 bērni, 2017. gadā – 51, savukārt 2018. gadā – 33 bērni. 

“Likumprojekta mērķis ir panākt to, ka 2019. gada 31. decembris būtu pēdējais termiņš, kad Latvijā dzimst nepilsoņi. Jau pašlaik pastāv sistēma, kas ļauj vecākiem izvēlēties savam bērnam Latvijas pilsonību, tomēr vecāki ir dažādi, un bērns nav vainīgs, ja viņa vecākiem, iespējams, ir citādāki uzskati par mūsu valsti. Manuprāt, automātiska pilsonības piešķiršana tik nelielam skaitam bērnu nav uzskatāma par draudu Latvijas valsts pastāvēšanai vai patriotismam,” uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš. 

Likumprojekta pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas sabiedrības turpmāku attīstību. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļautu pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu, norādīts likumprojekta anotācijā. 

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl divos lasījumos jāskata Saeimā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties