16. Maijs 2019 11:29
Jaunumi
Valsts policija pēc Valsts kontroles ieteikumiem sakārto savu auto saimniecību

Salīdzinot 2017. un 2018. gada datus Valsts policijas transportlīdzekļu degvielas patēriņa un nobraukuma analīzes jomā, Valsts kontrole konstatēja, ka faktiski izlietotais degvielas daudzums 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, ir samazinājies par 12,3% jeb 352 490 litriem, kas 2018. gadā ir devis valsts budžeta līdzekļu ietaupījumu vairāk nekā 400 tūkstošu eiro apmērā. Šāds rezultāts sasniegts pēc Valsts kontroles veiktās revīzijas ieteikumu ieviešanas.

Valsts kontrole laikā no 2013. līdz 2016. gadam Iekšlietu ministrijas finanšu pārskata revīzijās regulāri norādīja, ka Valsts policijā nav nodrošināta pietiekama kontrole pār transportlīdzekļu ekspluatāciju, tajā skaitā par ceļazīmju un maršruta lapu aizpildīšanu, degvielas uzskaites un norakstīšanas atbilstību, un pilnībā nav izvērtētas Valsts policijas rīcībā esošās globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) izmantošanas iespējas, kā rezultātā pastāv nepamatota budžeta līdzekļu izlietojuma risks un dienesta transportlīdzekļi var tikt izmantoti ne tikai dienesta pienākumu izpildei. Valsts kontrole revīzijā iekļautajos gadījumos, salīdzinot ceļazīmju un GPS datus, konstatēja piemērus, kas varētu norādīt uz šādu iespējamību.

Piemēram, 18% transportlīdzekļu tiek ekspluatēti ar GPS iekārtu, kas nedarbojas – GPS iekārta nav darbojusies no 8 dienām līdz pat 15 mēnešiem, lai gan Valsts policijas iekšējie noteikumi aizliedz ar GPS iekārtām aprīkotos transportlīdzekļus izmantot, ja GPS iekārta nedarbojas. Savukārt 33% transportlīdzekļu ceļazīmēs uzrādītie maršruti būtiski atšķīrās no GPS datiem, piemēram, veikts brauciens pa Rīgu vai uz Mārupi, bet ceļazīmē norādīts, ka braukts uz Daugavpili. Kopumā ceļazīmēs norādīts pat 714 km nobraukums, ko nav reģistrējusi GPS iekārta vai otrādi – GPS reģistrētie braucieni ceļazīmēs nav norādīti.

Arī Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības birojs bija ierosinājis vairākus kriminālprocesus par Valsts policijas darbinieku iespējamu degvielas piesavināšanos.

Pēc Valsts kontroles vairākkārtējas norādīšanas uz trūkumiem Valsts policijas transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu ievērošanā un reaģējot uz Iekšējā drošības biroja ierosinātiem kriminālprocesiem, 2017. gadā Valsts policija veica pasākumus, lai būtiski uzlabotu iekšējo kontroli pār transportlīdzekļu ekspluatēšanas prasību ievērošanu.

No 2017. gada 1. novembra tika noteikts, ka katrā dienesta transportlīdzekļa degvielas uzpildes reizē ir jāveic pilna degvielas tvertnes uzpilde un jānorāda odometra rādījums, līdz ar to katrā uzpildes reizē tiek veikta degvielas inventarizācija, kas nodrošina informāciju par reālo transportlīdzekļa degvielas patēriņu uz 100 km. Ar Valsts policijas pavēli tika noteikts, ka arī mēneša pēdējā dienā transportlīdzekļa degvielas tvertnei jābūt pilnai, lai noteiktu faktisko degvielas patēriņu attiecīgajā mēnesī, kā arī 2017. gadā tika iegādāti GPS moduļi 150 transportlīdzekļiem, kas iepriekšējos gados ar tiem nebija aprīkoti. Lai visu Valsts policijas autoparku aprīkotu ar GPS moduļiem nepieciešama vēl 253 GPS moduļu iegāde.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties