21. Maijs 2019 13:41
Jaunumi
Apstiprina ieroču aprites kārtību, ieroču atļauju noteikumus un ieroču klasificēšanas kārtību

Otrdien, 21. maijā Ministru kabinets izdeva trīs Iekšlietu ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus: “Ieroču, to munīcijas aprites nosacījumi un kārtība”, “Ieroču atļauju noteikumi, kā arī ieroču izņemšanas un iznīcināšanas kārtība” un “Kārtība, kādā Valsts policija klasificē šaujamieročus un to munīciju”.

Visi minētie noteikumi izstrādāti atbilstoši jaunajam Ieroču aprites likumam, kura mērķis ir pārņemt ES Direktīvu 2017/853, lai ieviestu vienotus ieroču aprites nosacījumus Eiropas Savienībā un novērstu terorisma draudus.

“Ieroču, to munīcijas aprites nosacījumi un kārtība” paredz kārtību, kādā fiziskās un juridiskās personas, kas saņēma Valsts policija ieroču atļaujas, piedalās ieroču apritē, kā arī paredz nosacījumus, kādus minētajām fizskām un juridiskām personām ir jāievēro ieroču apritē. Jaunais normatīvais regulējums ir balstīts uz līdzšinējiem Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumiem Nr. 1001 “Ieroču un munīcijas iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, nēsāšanas, realizēšanas un ieroču kolekciju glabāšanas noteikumi”. Jaunajos noteikumos atbilstoši ES Direktīvas prasībām ir noformulētas stingras prasības kolekcionējamo šaujamieroču drošai glabāšanai, kā arī sadarbībā ar ieroču aprites jomas nevalstiskajām organizācijām pilnveidoti nosacījumi, kas skar šaujamieroču glabāšanu un pārvadāšanu.

“Ieroču atļauju noteikumi, kā arī ieroču izņemšanas un iznīcināšanas kārtība” paredz atvieglot dokumentu iesniegšanas procedūru ieroču atļauju saņemšanai – tagad sākotnējo informāciju varēs iesniegt elektroniski, mazinot administratīvo slogu ieroču īpašniekiem. Noteikumos arī paredzēts, kā ieroču īpašnieks var saņemt Eiropas Šaujamieroču apliecību, kā arī noteikts, piemēram, valsts nodevas apmērs, atvieglojumi un maksāšanas kārtība; kārtība, kādā Valsts policija izņem ieročus, munīciju un to sastāvdaļas; kārtība, kādā Valsts policija izsniedz ieroču atļaujas Latvijā akreditētiem ārvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību darbiniekiem.  

Savukārt, “Kārtība, kādā Valsts policija klasificē šaujamieročus un to munīciju” kā vienu no būtiskākajiem jauninājumiem paredz plašāku caurskatāmību, ko īstenos ar nozares pārstāvju iesaisti ieroču klasificēšanā, nosakot ieroču kategoriju un lietojamību. Līdz ar to, piemēram, mednieku biedrībām šajā klasificēšanas procedūrā būs padomdevēju tiesības. Lēmumiem par ieroču klasificēšanu vai attiekumu klasificēt būs vispārēja administratīvā akta spēks un tie tiks publicēti Valsts policijas mājaslapā. Tajā tiks uzturēts arī klasificēto šaujamiroču un munīcijas saraksts.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties