13. Jūnijs 2019 09:43
Jaunumi
Jaunās tehnoloģijas – viens no augstāko revīzijas iestāžu sadarbības nākotnes izaicinājumiem
No VK arhīva

Eiropas reģiona augstākās revīzijas iestādes un to apvienojošā organizācija EUROSAI kā vienu no nākotnes galvenajiem izaicinājumiem ir izvirzījušas nepieciešamību sadarboties jauno tehnoloģiju attīstībā, pakāpeniski ieviešot revīziju darbā jaunākos tehnoloģiskos risinājumus – automatizāciju un robotizāciju, datu analīzes rīkus, mākslīgo intelektu. Nepieciešamību sadarboties ne tikai Eiropas, bet arī pasaules līmenī atzīst 12 Eiropas reģiona augstāko revīzijas iestāžu vadītāji tikšanās laikā Latvijā, kur notiek EUROSAI valdes sēde.

EUROSAI un Turcijas Augstākās revīzijas iestādes prezidents Sejīts Ahmets Bašs (Seyit Ahmet Baş) kā mūsdienu galvenos izaicinājumus uzsver ārkārtas situācijas, kurām jāpielāgojas arī revīzijas iestādēm. “Kiberdrošības draudi, datu digitalizācija un mākslīgais intelekts, tehnoloģiju straujā attīstība, kā arī spēja sagatavoties katastrofām, iedzīvotāju novecošanās problēmas, bēgļu un migrācijas jautājumi ir tikai daži no izaicinājumiem, kam revīzijas iestādēm visā pasaulē ir jābūt gatavām, lai sabiedrība saņemtu labākos un efektīvākos publiskās pārvaldes pakalpojumus. Būtiska loma šodien ir arī komunikācijai, jo iedzīvotāji ir tiesīgi saņemt viņiem saprotamu informāciju par augstāko revīzijas iestāžu darba rezultātiem. Ir nepieciešama sadarbība šo izaicinājumu pārvarēšanā gan reģiona, gan pasaules līmenī, lai, kopīgi sekojot izmaiņām un globālajām tendencēm, mēs efektīvi veiktu izmaiņas arī augstāko revīzijas iestāžu rīcībā.”

EUROSAI ģenerālsekretāre, Spānijas Augstākās revīzijas iestādes prezidente Marija Hosē de la Fuente (María José de la Fuente) akcentē, ka augstāko revīzijas iestāžu galvenā vērtība un uzdevums ir sabiedrības uzticība. Vienlaikus EUROSAI kā reģiona augstāko audita iestāžu apvienība nebaidās no jauniem izaicinājumiem, metodēm un tehnoloģijām, jo tās spēku veido organizācijas biedru sadarbības sinerģija. Tāpēc ir būtiski būt atvērtiem, dalīties savās zināšanās un pieredzē, lai ieguvēji būtu visi Eiropas iedzīvotāji: “Publiskā sektora revidenti sabiedrībai var dot pārliecību, ka viņu intereses tiks aizstāvētas valstu parlamentos. Mēs raudzīsimies, lai mūsu valstu valdības pārvalda valsts līdzekļus un resursus atbilstoši visu iedzīvotāju vajadzībām un interesēm.”

Latvijas Republikas valsts kontroliere, EUROSAI valdes locekle Elita Krūmiņa apliecina, ka Latvija aktīvi iesaistās profesionālajās diskusijās par publiskā sektora revīzijām gan Eiropā, gan pasaulē: “Patiesība ir efektīvs līdzeklis cīņā par labāku, godīgāku publisko pārvaldi ikviena sabiedrības locekļa interesēs. Prasme sabiedrībai saprotami skaidrot ieguvumus no augstāko revīzijas iestāžu darba un prasme novērtēt un izskaidrot publiskā sektora revidentu darba ietekmi uz katra iedzīvotāja maciņu ir tikpat svarīga, kā atvērtība dinamiskām pārmaiņām un nemitīga profesionālo spēju pilnveide revidentu ikdienā.”

EUROSAI valdē strādā astoņu Eiropas valstu augstākās revīzijas iestādes, kas katra ir atbildīga par savu darbības jomu. Latvijā pulcējušies EUROSAI valdes pārstāvji, augstāko revīzijas iestāžu vadītāji, no Turcijas, Čehijas, Polijas, Spānijas, Somijas, Nīderlandes, Moldovas un Latvijas, kā arī EUROSAI darba grupu līderi, augstāko revīzijas iestāžu vadītāji no Igaunijas, Lietuvas, Portugāles un Ukrainas.

Uzziņai

EUROSAI apvieno 49 Eiropas reģiona valstu augstākās revīzijas iestādes un Eiropas Revīzijas palātu. EUROSAI ir viena no pasaules augstāko revīzijas iestāžu organizācijas INTOSAI reģionālajām dalīborganizācijām. Viens no organizācijas galvenajiem darbības mērķiem ir atbalstīt dalīborganizācijas, lai stiprinātu to lomu profesionālā publiskā sektora pārvaldībā.

EUROSAI ir piecas starptautiskas darba grupas, kurās strādā pārstāvji no Eiropas reģiona augstākajām revīzijas iestādēm:

  • vides revīzijas jautājumu darba grupa (vadītājvalsts Igaunija);
  • informācijas tehnoloģiju auditu darba grupa (vadītājvalsts Polija);
  • darba grupa katastrofu un katastrofām piešķirto līdzekļu revīzijas jautājumos (vadītājvalsts Ukraina);
  • darba grupa par auditiem pašvaldībās (vadītājvalsts Lietuva);
  • darba grupas ētikas jautājumos (vadītājvalsts Portugāle).
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties