13. Jūnijs 2019 15:14
Jaunumi
Pieņem grozījumus FKTK likumā noziedzīgi iegūtas naudas legalizācijas novēršanas stiprināšanai

Saeima ceturtdien, 13. jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas noteic vairākus pasākumus, lai stiprinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu finanšu un kapitāla tirgū. 

Ar grozījumiem paplašinātas FKTK funkcijas, un tās darbības mērķis būs arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršana. Izmaiņas, vienlaikus saglabājot arī līdzšinējo darbības mērķi par finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzību un finanšu stabilitāti, rosinātas, lai, ņemot vērā Moneyval komitejas rekomendācijas, novērstu iespēju Latvijas finanšu sektoru izmantot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai un terorisma finansēšanai. 

Likumprojekts arī paredz precizēt līdzšinējās FKTK funkcijas un atbildību “netīrās naudas atmazgāšanas” novēršanas, kā arī starptautisko un nacionālo sankciju ievērošanā finanšu un kapitāla tirgū. Tāpat grozījumi paredz līdzšinējās FKTK vadības pakāpenisku nomaiņu, tostarp kompensācijas izmaksu par amata atstāšanu. 

Ņemot vērā vispārpieņemto praksi iestāžu vadītājus amatā iecelt uz pieciem gadiem, ar likuma grozījumiem mainīts FKTK pārvaldības modelis. Noteikts, ka līdzšinējo piecu padomes locekļu vietā FKTK padomē turpmāk būs trīs locekļi – priekšsēdētājs un divi padomes locekļi. Komisijas priekšsēdētāju pēc Ministru kabineta (MK) ieteikuma un padomes locekļus pēc komisijas priekšsēdētāja ieteikuma amatā uz pieciem gadiem apstiprinās Saeima. Pretendentus MK izvēlēsies atklātā konkursā, un viena un tā pati persona par priekšsēdētāju vai padomes locekli varēs būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. 

Saskaņā ar likuma grozījumiem FKTK priekšsēdētāja amata pretendents Ministru kabinetam apstiprināšanai Saeimā jāizvirza līdz šī gada 1. oktobrim un līdzšinējais komisijas vadītājs savus amata pienākumus pilda līdz jauna priekšsēdētāja apstiprināšanai vai līdz brīdim, kad Saeima viņu ir atbrīvojusi no amata.   

Iepriekš FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā uz sešiem gadiem iecēla Saeima pēc finanšu ministra un Latvijas Bankas prezidenta kopīga priekšlikuma. Savukārt citus padomes locekļus amatā iecēla FKTK priekšsēdētājs, un nebija noteikts, cik termiņus pēc kārtas attiecīgās personas amatu var ieņemt. 

Papildinātas arī prasības pretendentiem, kas kandidē uz FKTK priekšsēdētāja vai padomes locekļa amatu. Personai cita starpā būs jābūt Latvijas pilsonim ar augstāko izglītību un jurista, ekonomista vai finanšu vadības kvalifikāciju, tai jāpārvalda latviešu un angļu valoda, kā arī jāatbilst noteiktajām prasībām, lai saņemtu otrās kategorijas speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. 

Tāpat precizēta kārtība, kādā FKTK priekšsēdētāju vai padomes locekli var atbrīvot no amata pirms noteiktā termiņa. Komisijas padomes locekli varēs atstādināt pēc 34 Saeimas deputātu ierosinājuma, kā arī, ja, piemēram, būs anulēta pieeja valsts noslēpumam vai pazemināta tā kategorija. 

Attiecībā uz līdzšinējo FKTK vadību, likuma grozījumi paredz, ka komisijas priekšsēdētājam vai viņa vietniekam izmaksā vienreizēju kompensāciju 80 procentu apmērā no gada mēnešalgas, ja viņi atkāpjas no amata un Saeima šīs personas no amata atbrīvo līdz šī gada 1. augustam. Kompensāciju izmaksā no FKTK budžeta. 

Savukārt, lai nodrošinātu FKTK padomes darbības nepārtrauktību gadījumos, kad Saeima pirms termiņa no amata atbrīvo priekšsēdētāju vai vismaz vienu padomes locekli, noteikts, ka priekšsēdētāju vai padomes locekli Saeima amatā varēs iecelt uz laiku līdz sešiem mēnešiem. 

Ņemot vērā, ka likumā paredzēta kompensācija par amata atstāšanu, MK noteikts pienākums līdz nākamā gada beigām informēt Saeimu par iespējamajiem risinājumiem attiecībā uz citu neatkarīgo institūciju Saeimas apstiprinātām amatpersonām. 

Plānots, ka FKTK likuma grozījumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. 

Šodien Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī saistītus grozījumus Kredītiestāžu likumā, grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas likumā, grozījumus likumā “Par valsts noslēpumu”, grozījumus likumā “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas” un grozījumus Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties