5. Augusts 2019 13:25
Jaunumi
IDB turpmāk varētu izmeklēt arī VID darbinieku veiktos noziedzīgos nodarījumus

Pēc iekšlietu ministra Sanda Ģirģena iniciatīvas Iekšlietu ministrija sagatavojusi Kriminālprocesa un vēl citu likumu grozījumu projektus, kas paredz, ka ministrijas padotībā esošais Iekšējās drošības birojs (IDB) izmeklēs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu noziedzīgus nodarījumus.

Šobrīd normatīvie akti nosaka, ka IDB kompetencē ietilpst Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Valsts drošības dienesta, amatpersonu un darbinieku izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kā arī ar vardarbību saistītu noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, pašvaldības policijas darbinieki un ostas policijas darbinieki. 

Savukārt noziedzīgos nodarījumus, kas konstatēti VID darbinieku rīcībā un saistīti ar to pienākumu izpildi, izmeklē VID Iekšējās drošības pārvalde. Savukārt Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir lēmusi, ka neatkarīgas un objektīvas izmeklēšanas kritērijs nav uzskatāms par ievērotu gadījumos, kad izmeklēšanu īsteno hierarhiskās attiecībās esošas vienas iestādes pārstāvji. Neatkarīgas un objektīvas izmeklēšanas nodrošināšana ir viens no būtiskākajiem aspektiem kriminālprocesa mērķa sasniegšanā.

Izvērtējot IDB darbības rezultātus, var secināt, ka iekšlietu dienestu amatpersonu izdarīto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas nodošana IDB rokās ir pilnībā attaisnojusies, un profesionālie standarti dienestos ir kļuvuši augstāki.

Iekšlietu ministrs sagatavotos grozījumus ir parakstījis, un tie ir nosūtīti Finanšu ministrijai saskaņošanai.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties