18. Septembris 2019 08:57
Jaunumi
Augstāko izglītību tiesībaizsardzības iestāžu speciālistiem nodrošinās Rīgas Stradiņa universitāte

Otrdien, 17. septembrī, Ministru kabinets pieņēma zināšanai Informatīvo ziņojumu “Par valsts universitātes izvēli tiesībaizsardzības iestāžu speciālistu sagatavošanai un atbilstoša normatīvā regulējuma izstrādes nepieciešamību” un atbalstīja priekšlikumu noslēgt vienošanos ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), lai veiktu Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu un atsevišķu citu tiesībaizsardzības iestāžu vecāko speciālistu apmācību RSU.

Kā norādīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, kvalitatīva izglītība simbiozē ar praktisku pieredzi iekšlietu sistēmas struktūrās rada būtiskas priekšrocības darba tirgū. Tāpēc ir vērts tieši tagad izdarīt izvēli par labu valsts apmaksātai izglītībai un dienestam iekšlietu sistēmā.

RSU tika izvēlēta par vispiemērotāko vairāku kritēriju izvērtējumā un salīdzinošā analīzē. Ņemot vērā konkurenci augstākajā izglītībā, un, respektējot godīgas un vienlīdzīgas attieksmes principu, kā arī, nodrošinot valsts un pašvaldību līdzekļu efektīvu izmantošanu, un nozares specifiskās prasības, sadarbības partnera izvēlē tika noteikti šādi savstarpēji salīdzināmi kritēriji: universitātes reitings un reputācija; studiju virziena un studiju programmu kvalitātes izvērtējuma rezultāti; universitātes definētās studiju virziena attīstības perspektīvas; studiju virziena īstenošanā iesaistītā akadēmiskā personāla kvalifikācija; studējošo un darba devēju apmierinātības izpētes rezultāti; studiju vide, infrastruktūras resursi un materiāltehniskais nodrošinājums; pakalpojuma izmaksas uz vienu izglītojamo; universitātes pieredzes izvērtējums policijas vecāko speciālistu sagatavošanā; nozares specifisko prasību izpildes izvērstā apliecinājuma izvērtējums.

No 2020. gada rudens semestra augstskola topošajiem jomas pārstāvjiem, kuri būs beiguši pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studijas Valsts policijas koledžā, piedāvās akreditēto bakalaura studiju programmu “Policijas darbs”.

Profesionālās bakalaura studiju programmas “Policijas darbs” absolventiem noteiktā skaitā un atbilstoši tiesībaizsardzības iestādes rekomendācijai tiks nodrošināta iespēja kvalificēties uzņemšanai par budžeta līdzekļiem profesionālajā maģistra studiju programmā “Tiesību zinātne” jurista kvalifikācijas iegūšanai. Vienlaikus RSU plānots īstenot kvalifikācijas paaugstināšanas kursus darbiniekiem no Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Ieslodzījumu vietu pārvaldes, u.c. iestādēm.

Paredzēts, ka turpmāk katra no tiesībaizsardzības iestādēm, kura speciālistu sagatavošanā īstenos sadarbību ar RSU, līgumu ar RSU par speciālistu sagatavošanu, kā arī vienošanos par sagatavojamo speciālistu skaitu konkrētajā studiju gadā. Tiesībaizsardzības iestādēm studiju apmaksai laikā no 2021. līdz 2025. gadam papildus nepieciešamais finansējums ir 6,7 miljoni eiro.

Jāatgādina, ka 2010. gada 1. janvārī tika likvidēta Iekšlietu ministrijas padotībā esošā Latvijas Policijas akadēmija (LPA). Iekšlietu ministrs uzskata, ka LPA likvidēšana bija nepareizs un nesaprotams lēmums, tāpēc tagad ir nepieciešams stiprināt to izglītības programmu saturu, kas sagatavo tiesībsargājošo iestāžu speciālistus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties