23. Septembris 2019 10:58
Jaunumi
ANO ģenerālsekretārs atzinīgi novērtē Latvijas digitālo attīstību un aktīvo nostāju klimata pārmaiņu jautājumos
Ilmārs Znotiņš, VPK

Valsts prezidents Egils Levits 22. septembrī Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Ņujorkā tikās ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu (António Manoel de Oliveira Guterres). Divpusējā sarunā ANO ģenerālsekretārs pateicās Latvijai par atbalstu dažādām ANO iniciatīvām.

Abas puses lielu uzmanību sarunā pievērsa klimata pārmaiņu radītajiem izaicinājumiem. A. Gutērešs atzinīgi novērtēja Eiropas Savienības (ES) kā līderes lomu pasaulē, strādājot pie klimata pārmaiņu jautājumiem. E. Levits uzsvēra, ka Latvija līdz ar citām astoņām ES dalībvalstīm vēlas vēl ambiciozāku politiku šajā jautājumā, kā arī uzsvēra, ka klimata pārmaiņu izaicinājumi ir multilaterāla problēma, kas solidāri jārisina visām pasaules valstīm, un ANO formāts tam ir ļoti atbilstošs. Tāpat Valsts prezidents pauda nožēlu, ka ne visur pasaulē vēl šāda nostāja tiek atbalstīta.

A. Gutērrešs un E. Levits tikšanās laikā pievērsās arī digitālo tehnoloģiju radītajiem riskiem demokrātijai un cilvēka brīvībai. Informējot par ANO iniciatīvām šajā jomā, tai skaitā vēršanos pret naida runu, A. Gutērrešs izteica atzinību Latvijai par augsto kompetenci kiberdrošības un digitālo tehnoloģiju jomā. Valsts prezidents E. Levits uzsvēra, ka Latvija ir gatava aktīvi iesaistīties, formējot starptautisko tiesību ietvaru, kas noteiktu digitālo tehnoloģiju darbību.

Valsts prezidents apliecināja, ka Latvijai ir ļoti būtiska likuma varas nostiprināšana starptautiskajās tiesībās un neviena valsts nevar tās pārkāpt, jo pretējā gadījumā pret tām ir jāvērš sankcijas. E. Levits informēja, ka Latvija pievienojas Starptautiskās tiesas obligātajai jurisdikcijai, kas apliecina Latvijas gatavību pilnībā iesaistīties starptautiskajā sistēmā un likuma varas nostiprināšanā. Šis solis dos iespējas Latvijai, ja nepieciešams, vērsties pret valstīm, kas nepildītu to starptautiskās saistības pret Latviju.

Sarunas noslēgumā E. Levits ielūdza ANO ģenerālsekretāru nākamgad apmeklēt Latviju. “2020. gadā apritēs 75 gadi kopš ANO dibināšanas 1945. gadā, kad Baltijas valstīm to okupācijas dēļ nebija iespējams piedalīties organizācijas radīšanā. Jūsu vizīte ANO gadskārtā 75 gadus pēc II Pasaules kara beigām būtu ļoti simboliska,” sacīja Valsts prezidents.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties