27. Septembris 2019 12:11
Jaunumi
Valsts kontrole izveido pašnovērtējuma anketu pašvaldībām ārpusģimenes aprūpes jomā

Šī gada aprīlī Valsts kontrole publiskoja revīzijas ziņojumu “Atņemtā bērnība. Ikvienam bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē”. Tajā atklātie secinājumi liecināja, ka amatpersonas, kuru galvenais pienākums ir rūpēties, lai bez vecāku gādības palikušie bērni nekļūtu par “otrās šķiras cilvēkiem”, ne vienmēr savus darba pienākumus veic godprātīgi un pieļauj situācijas, kad netiek ievērots likums.

Valsts kontrole revīzijas ziņojumā pauda šaubas par to, vai pašreizējais bāriņtiesu padotības modelis ir pierādījis savu efektivitāti bērnu tiesību aizsardzībā. Vienlaikus arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzraudzība pār bāriņtiesu darbu tika atzīta par neefektīvu.

Lai palīdzētu pašvaldībām noskaidrot situāciju saistībā ar riska ģimenēm un ārpusģimenes aprūpes jautājumiem, Valsts kontrole ir sagatavojusi pašnovērtējuma anketu.

Ar anketas palīdzību pašvaldības varēs noskaidrot atbildes uz šādiem jautājumiem: vai pašvaldībā tiek pienācīgi analizēta informācija par ģimenēm ar bērniem, tajā skaitā par iespējamām riska ģimenēm, lai savlaicīgi identificētu riskus bērnu aprūpē un sniegtu šīm ģimenēm nepieciešamo atbalstu; vai bāriņtiesu darbības ir pietiekamas, lai lēmumi par aizgādības tiesību pārtraukšanu, bērna šķiršanu no ģimenes un aprūpes ģimenes nodrošināšanu atbilstu bērna labākajām interesēm; vai sociālie dienesti sniedz atbalstu ģimenēm un savlaicīgi novērš nepietiekamu bērnu aprūpi, lai veicinātu ģimenes atkalapvienošanos; vai bērnu aprūpes iestādēs tiek ievērotas bērna labākās intereses un bērniem tiek nodrošināta pilnvērtīga sociālā rehabilitācija, fiziskā un intelektuālā attīstība, kā arī tiek nodrošināta sagatavošana patstāvīgas dzīves uzsākšanai; vai bērnu tiesību nodrošinātās institūcijas savā starpā sadarbojas pietiekami un efektīvi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties