11. Oktobris 2019 16:05
Jaunumi
Jānis Bordāns: Tiesnešu gatavība skaidrot savus lēmumus veicina sabiedrības uzticēšanos tiesu varai

Piektdien, 11. oktobrī, tieslietu ministrs Jānis Bordāns piedalījās informatīvajā pasākumā tiesu priekšsēdētājiem par tiesu sistēmas aktualitātēm.

Pasākuma ietvaros savā uzrunā tiesu priekšsēdētājiem tieslietu ministrs īpaši vērsa uzmanību uz komunikācijas un informācijas pieejamības ietekmi uz sabiedrības uzticēšanos tiesu varai: “Mūsu dinamiskajā informatīvajā telpā ikviena tiesneša pienākums ir saprotami un savlaicīgi skaidrot lēmumu argumentāciju. Tiesa nav atrauta no pārmaiņām ārpus tiesas telpām, tāpēc ir jāspēj iet līdzi laikam un pielāgoties esošajai situācijai, tai skaitā mācīties komunicēt ar medijiem un sabiedrību, tāpēc esmu gandarīts par katra tiesneša iesaisti lēmumu skaidrošanā. Īpaši vēlos uzteikt pēdējā laika labās prakses piemēru Rīgas apgabaltiesa tiesneša Valda Vazdiķa personā, rādot lielisku paraugu tiesu komunikācijai ar medijiem un iedzīvotājiem. Katrs šāds pozitīvais piemērs palīdz uzlabot tiesu varas tēlu kopumā.”

Vienlaikus tieslietu ministrs uzsvēra, ka savlaicīgas un saprotamas informācijas pieejamība, tai skaitā tiesnešu gatavība likuma ietvaros sniegt skaidrojumus par saviem lēmumiem, ir priekšnosacījums, lai sabiedrība uzticētos tiesu varai un tiesu vara atgūtu savu prestižu sabiedrības acīs.

Tikšanās laikā tieslietu ministrs un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone aicināja tiesu priekšsēdētājus un tiesnešus pievērst uzmanību situācijām, kad tieši vai netieši kāda no lietā iesaistīto dalībnieku pusēm mēģina izdarīt spiedienu, kā arī aicināja šādus gadījumus bez vilcināšanās nebaidīties identificēt un novērst.

Pasākumā tika pārrunāti arī aktuālie projekti, pie kuriem pašlaik norit aktīvs darbs Tieslietu ministrijā, Tieslietu padomē un Saeimā - Ekonomisko lietu tiesas izveide, tiesneša amata kandidātu atlases kārtība, imunitātes atcelšana administratīvā pārkāpuma lietās, Saeimā esošie grozījumi likumā “Par tiesu varu” un Tiesnešu disciplināratbildības likumā, Advokatūras likuma grozījumi, u.c.

Cita starpā sanāksmes ietvaros tika pārrunātas jaunās izmaiņas tiesu darbinieku atlīdzībā. Kā jau izskanējis iepriekš, Tieslietu ministrija ir radusi finansējumu no iekšējiem resursiem un 2020. gadā novirzīs 2,45 milj. eiro tiesu darbinieku mēnešalgu palielināšanai vidēji par 10%, lai sasniegtu tiesu darbinieku algu reformas ietvaros iepriekš plānotos 85 % no mēnešalgu grupas.

Papildu informācija:

Pasākums tika organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 10.1.2.0/18/TP/003 “Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā” ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties