22. Oktobris 2019 14:15
Jaunumi
Par šaujamieročiem klasificēs arī gāzes ieročus, kurus var pārveidot šaušanai ar lodēm

Otrdien, 22. oktobrī Ministru kabinets atbastīja grozījumus Ieroču aprites likumā, lai nodrošinātu E kategorijas ieroču – gāzes ieroču un signālieroču – atbilstību ES direktīvu prasībām.

Atbilstoši grozītājai ES direktīvai 91/477, gāzes ieroči un signālieroči, kurus var pārveidot šaušanai ar lodēm, turpmāk uzskatāmi par šaujamieročiem un pakļaujami ieroču aprites regulējumam.

Pārejas periodā līdz 14.09.2023. tām personām, kuras iegādājušās šos ieročus pirms Ieroču aprites likuma spēkā stāšanās, ir vairāks iespējas turpmākai rīcībai:

  • reģistrēt ieroci Valsts policijā un saņemt attiecīgo ieroča atļauju;
  • pārreģistrēt ieroci citai personai, kurai ir attiecīgā ieroča atļauja;
  • realizēt ieroci ar Latvijas Republikas ieroču komersanta starpniecību;
  • nodod ieroci Valsts policijai.

Saskaņā ar Ieroču aprites likuma 5. panta ceturto daļu pusautomātiskos, atkārtotas darbības vai viena šāviena gāzes ieročus un signālieročus, kurus var pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera vai cita propelenta iedarbības rezultātā, uzskata par B kategorijas šaujamieročiem un atkarībā no to darbības principa klasificē atbilstošā B kategorijas apakšgrupā.

Likumprojekts nosaka – ja Valsts policija klasificējot gāzes ieročus un signālieročus konstatē, ka gāzes ierocis un signālierocis nav uzskatāms par E kategorijas ieroci, tā veic gāzes ieroča un signālieroča klasifikāciju normatīvajos aktos par šaujamieroča un to munīcijas klasifikāciju noteiktajā kārtībā, izņemot gadījumu, ja gāzes ieroča un signālieroča aprite Latvijā ir aizliegta.

Likumprojekts paredz noteikt, ka Valsts policija ES direktīvas 2019/69 ietvarā pildīs kontaktpunkta funkciju, nodrošinās gāzes ieroču un signālieroču atbilstības pārbaudi E kategorijas ieroču tehniskajām specifikācijām, sadarbosies un apmainīsis ar nepieciešamo informāciju ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.

Vienlaikus likumprojekts paredz precizēt “ieroča” un “munīcijas” definīcijas, lai definīcijās saturā iekļautu gāzes un signālieročus un tās izmantojamās patronas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties