25. Oktobris 2019 12:05
Jaunumi
Satversmes tiesu pieredzes apmaiņas vizītē apmeklē Moldovas Konstitucionālās tiesas juristes
No ST arhīva

No 19. līdz 25. oktobrim Satversmes tiesā pieredzes apmaiņas vizītē viesojās četras Moldovas Republikas (turpmāk – Moldova) Konstitucionālās tiesas juristes. Intensīvas programmas ietvaros juristēm tika nodrošināta iespēja iepazīt Satversmes tiesas darbu un padziļināti izzināt konstitucionālās sūdzības modeli Latvijā, kā arī apgūt dažādas metodoloģijas, ko Satversmes tiesa izmanto, lai pārbaudītu apstrīdēto tiesību normu atbilstību augstāka juridiska spēka tiesību normām.

Pieredzes apmaiņas pirmajā dienā juristes uzzināja Satversmes tiesas vēsturi un Satversmes tiesas kompetenci. Otrajā dienā bija lekcija par Satversmes tiesas procesu, kurā tika sniegts detalizēts skatījums, kā norit darbs tiesā no pieteikuma saņemšanas līdz nolēmuma nosūtīšanai publicēšanai Latvijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Dienas noslēgumā juristes kopā ar Satversmes tiesas padomniekiem un tiesnešu palīgiem diskutēja par konstitucionālo tiesību aktualitātēm Latvijā un Moldovā.

Pieredzes apmaiņas trešā diena sākās ar lekciju par personas tiesībām vērsties ar konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā.  Lekcijas ietvaros tika akcentēta šī tiesību institūta būtiskā loma personas pamattiesību aizsardzībā Latvijā. Pēc tam sekoja praktiskais darbs, kurā juristes analizēja dažādus piemērus un vērtēja cilvēka pamattiesību ierobežojumus atbilstoši Satversmes tiesas judikatūrā nostiprinātajai metodoloģijai.

Ceturtajā dienā juristes guva zināšanas par Latvijas tiesību avotiem, kā arī par Latvijas Republikas Satversmes normu interpretāciju – it īpaši kopsakarā ar Eiropas un starptautiskajām tiesībām. Dienas noslēgumā juristēm tika sniegts ieskats Latvijas tiesu sistēmā, kā arī skaidrots, kā Satversmes tiesa veido dialogu ar citām Latvijas tiesām.

Noslēguma dienā juristes noklausījās lekciju par Satversmes tiesas nolēmumu sagatavošanu. Pieredzes apmaiņa noslēdzās ar veikto uzdevumu analīzi un viedokļu apmaiņu par abu pušu ieguvumiem no īstenotās sadarbības.

Apmācības organizē un vada Satversmes tiesas Juridiskā departamenta vadītāja Alla Spale, lekcijas lasa arī tiesas padomnieki Kristaps Tamužs un Elīna Podzorova.

Projekts saņēmis Ārlietu ministrijas finansējumu atbilstoši Latvijas Attīstības sadarbības politikas plānam 2019. gadā un šā plāna sadaļai “Latvijas ekspertīzes nodošana partnervalstīm”.

Minētā projekta ietvaros šā gada novembrī plānots īstenot vēl vienu pieredzes apmaiņas vizīti, kurā Satversmes tiesu apmeklēs četri Moldovas Konstitucionālās tiesas tiesneši. Projekta īstenošanā iesaistās arī Moldovas vēstniecība Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties