29. Oktobris 2019 13:51
Jaunumi
MK atbalsta grozījumus, lai nodrošinātu vienlīdzīgu tiesnešu izdienas stāža aprēķināšanu

Otrdien, 29. oktobrī,  Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Tiesnešu izdienas pensijas likumā, tādējādi nodrošinot samērīguma un vienlīdzības principu tiesneša izdienas stāža aprēķināšanā.

Ar likumprojektu plānots atcelt 10 gadu termiņa ierobežojumu advokāta un akreditētas augstskolas akadēmiskā personāla amatā nostrādātajam laikam, kā arī paredzēta starptautiskas tiesas tiesneša amatā nostrādātā laika iekļaušana izdienas stāža aprēķināšanā.

Likumprojekta izstrāde saistāma ar nepieciešamību novērst iespējamu Tiesnešu izdienas pensiju likuma regulējuma neatbilstību Latvijas Republikas Satversmē garantētajām tiesībām – tiesībām uz sociālo nodrošinājumu un vienlīdzības principa ievērošanu.

Plānots, ka likumprojekts varētu stāties spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Papildu informācija

Tiesnešu izdienas pensiju likuma mērķis ir nostiprināt tiesnešu neatkarību, garantējot likumā paredzētās viņu tiesības uz atbilstošu materiālo nodrošinājumu (tiesnešu izdienas pensiju) pēc amata atstāšanas.

Tiesības uz izdienas pensiju pašlaik ir personai, kurai izdienas stāžs ir 20 gadi, no kuriem pēdējie 10 gadi nostrādāti tiesneša amatā vai tiesneša, kas amatā apstiprināts bez pilnvaru termiņa ierobežojuma, un tiesībsarga amatā, un kura ir sasniegusi pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties