7. Februāris 2020 10:32
Jaunumi
Nepieciešams sabiedrības atbalsts KP pētījumam par zāļu uzcenojumiem Baltijas valstīs

Konkurences padomes (KP) tirgus uzraudzība par zāļu cenu veidošanās mehānismu Baltijas valstīs izvirzīta starptautiskai The Antitrust Writing Awards balvai.  Par KP veikumu ikviens interesents var nobalsot līdz 20. aprīlim.

Nominācijā “Best Soft Law”* sacenšas labākie konkurences iestāžu publiskotie tiesiski nesaistošie instrumenti, piemēram, vadlīnijas, pamatnostādnes, tirgu uzraudzības, iestāžu ieteikumi un paziņojumi, kuri veicina konkurences kultūru sabiedrībā. Konkursa mērķis ir izcelt aizraujošākās un efektīvākās pasaules konkurences iestāžu darbības prakses, no kurām var mācīties citas iestādes, tādējādi veicinot godīgu konkurenci savās valstīs.

KP pērn rudenī publiskotajā tirgus uzraudzībā, kas pieteikta konkursam, secināts – pat ja zāļu ražotāji medikamentiem Latvijā nosaka zemākas cenas nekā Lietuvā un Igaunijā, cenu veidošanas mehānisma dēļ Latvijas patērētājiem zāles var izmaksāt dārgāk. Tāpēc KP rosināja atbildīgās institūcijas veidot jaunu mehānismu, kas Latvijas patērētājiem kompensējamos un nekompensējamos medikamentus padarītu finansiāli pieejamākus.

KP ieskatā, ir nepieciešams pārskatīt zāļu cenu veidošanas mehānismu, izanalizējot, pie kuriem līmeņiem un kādu iemeslu dēļ sistēma pieļauj iespējamo pārmaksu. KP aicināja izvērtēt iespēju lieltirgotavām un aptiekām ieviest fiksētu maksu par katru pārdoto zāļu iepakojumu, kā arī paredzēt tādu uzcenojumu sadalījumu, kas mazinātu aptieku atkarību no lieltirgotavām. Tāpat KP sagatavoja arī vairākus citus priekšlikumus, tostarp rosinājumu vienādot cenas veidošanas mehānismu gan kompensējamām, gan nekompensējamām zālēm.

Kopā konkursā “The Antitrust Writing Awards” tika pieteikti ap 700 nominantu. Īpaši atlasīta žūrija, kuras sastāvā ir vadošie konkurences tiesību piemērotāji, akadēmiķi un padomnieki, sabiedrības balsojumam izvirzīja 95 akadēmiskos rakstus, 100 biznesa rakstus un 20 “Soft Law” publikācijas, kuru vidū ir arī KP tirgus uzraudzība.

Balsot par Latviju iespējams līdz 20. aprīlim ŠEIT!

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties