10. Februāris 2020 12:17
Jaunumi
Par Senātā izskatāmām lietām no 10. līdz 14. februārim

Augstākās tiesas informācija par Senātā izskatāmām lietām laikā no 10. līdz 14. februārim.

Augstākās tiesas (Senāta) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un piecas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Rīgas dome, Aizsardzības ministrija, Vides un Reģionālās attīstības ministrija un Ieslodzījumu vietu pārvalde. 

Augstākās tiesas (Senāta) Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem. 

Augstākās tiesas (Senāta) Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs lietas. Divās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības un vienā lietā – prokurora kasācijas protests – par apelācijas instances tiesas nolēmumu.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Senāta Administratīvo lietu departaments 11. februārī rakstveida procesā izskatīs ar brīvības atņemšanu notiesātas personas kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas 2019. gada 13. jūnija spriedumu, ar kuru noraidīts minētās personas pieteikums par Valmieras cietuma rīcību, nenododot izvērtēšanas komisijai personas lūgumu par soda izciešanas režīma maiņu, un pienākuma noteikšanu cietuma izvērtēšanas komisijai izskatīt lūgumu. Lietā ir jāatbild uz jautājumu, vai izvērtēšanas komisijai adresēto iesniegumu par noteiktā soda izciešanas režīma mīkstināšanu notiesātais var iesniegt ar pārstāvja starpniecību, vai arī iesniegumu var iesniegt tikai pats notiesātais personīgi. (Lieta SKA-757/2020).

2) Senāta Administratīvo lietu departaments 14. februārī rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija apstiprināja pieteicējas projekta iesniegumu par modernas un videi draudzīgas hidroelektrostacijas izveidi un noslēdza ar pieteicēju līgumu par šī projekta realizāciju. Lai gan pieteicēja hidroelektrostaciju ir izveidojusi, lietā ir strīds par tās atbilstību normatīvajos tiesību aktos noteiktajiem finansējuma piešķiršanas priekšnoteikumiem un secīgi par ministrijas pienākumu veikt līgumā noteiktā finansējuma izmaksu.

Lietā ir būtiski noskaidrot, kādām hidroelektrostacijām saskaņā ar tiesību normām ir tiesības pretendēt uz finansējumu par novecojušo turbīnu nomaiņu un kādā mērā ministrijas rīcība, apstiprinot sākotnējo pieteicējas projekta iesniegumu, varēja radīt tiesisko paļāvību par tajā paredzētā projekta atbilstību normatīvajos tiesību aktos noteiktajām prasībām. (Lieta SKA-160/2020).

3) Senāta Krimināllietu departaments 14. februārī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur par Rīgas apgabaltiesas lēmumu kasācijas sūdzību iesnieguši abu apsūdzēto aizstāvji.

Apsūdzībā norādīts, ka apsūdzētais, izmantojot apstākli, ka 2009. gada 6. jūnijā paredzētas pašvaldību vēlēšanas, vienojās ar otru apsūdzēto par naudas prettiesisku pieprasīšanu no kāda Ogres novada domes deputāta.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētie atzīti par vainīgiem un sodīti par noziedzīga nodarījuma, par kuru kriminālatbildība paredzētaKrimināllikuma 183. panta otrajā daļā (likuma redakcijā līdz 2013. gada 31. martam), izdarīšanu, proti, par izspiešanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par minēto noziedzīgo nodarījumu katram apsūdzētajam noteikts sods, piemērojot Krimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 3. punktu, proti, naudas sods 100 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgas jeb 38 000 eiro.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā, pirmās instances tiesas spriedumu atstājusi negrozītu.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzēto darbību kvalifikāciju pēc Krimināllikuma 183. panta otrās daļas (SKK-33/2020).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties