11. Februāris 2020 09:00
Jaunumi
Godinot Latvijas 25. gadadienu Eiropas Padomē, Ineta Ziemele runā par organizācijas kopīgo vērtību nosargāšanas izaicinājumiem

10. februārī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele piedalījās Valsts prezidenta Egila Levita rīkotajā diskusijā par godu 25. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Padomē (turpmāk – EP). Diskusijas dalībnieki runāja par Latvijas dalības EP nozīmi tiesiskuma un cilvēktiesību stiprināšanā Latvijā un izaicinājumiem EP šodien un nākotnē.

Ineta Ziemele atzina, ka starptautiskās organizācijas kopš pagājušā gadsimta vidus ieņem ļoti būtisku lomu starptautiskās sabiedrības, kuru veido arī Latvijas tauta un Latvijas valsts, veidošanā. EP juridiski saistošais ietvars ir nodrošinājis vidi, kurā valstis spējušas vienoties par daudzām konvencijām un izveidot bagātīgu monitoringa mehānismu. Eiropas Cilvēktiesību konvencija (tās protokoli) un Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir EP sasniegums.

Ineta Ziemele uzsvēra, ka tieši EP standarti veicinājuši modernas Rietumu kultūras telpu raksturojošas tiesību izpratnes veidošanos Latvijā. Tas, kā Latvijā tiesas vērtē pamattiesību ierobežojumu un izprot virkni vispārējo tiesību principu saturu, balstās tieši Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā.

Runājot par EP nākotnes izaicinājumiem, Ineta Ziemele uzsvēra, ka būtu jāpievērš uzmanība EP kopīgajām pamatvērtībām, jāstrādā pret asimetriskām tendencēm un dubultiem standartiem, nostiprinot šobrīd sasniegto minimālo kopējo cilvēktiesību un tiesiskuma standartu viscaur Eiropā.

Ņemot vērā, ka starptautiskās organizācijas ir nepieciešams un svarīgs pasaules kārtības elements, Latvijai šajās organizācijās jāiegulda resursi un darbam jāsagatavo augstākās kvalifikācijas darbinieki.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties