2. Marts 2020 09:59
Jaunumi
Tiesu izpildītāju dienās visā Latvijā sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas par vecāku un bērnu saskarsmes tiesībām

5. martā Tiesu izpildītāju dienās iedzīvotājiem būs iespēja klātienē tiesu izpildītāju birojos visā Latvijā saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas par saskarsmes īstenošanu ar tiesu izpildītāju palīdzību. Tāpat konsultācijas varēs saņemt pa tālruni, zvanot uz tiesu izpildītāju birojiem.

Likums paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem arī gadījumos, ja vecāki vairs nedzīvo kopā. Šķirti dzīvojoši vecāki par saskarsmes tiesību īstenošanu ar bērnu savā starpā var vienoties paši, bet strīda gadījumā, piemēram, ja otrs vecāks liek šķēršļus un izvirza nepamatotus nosacījumus, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtība nosakāma tiesā un tās nolēmumu palīdz īstenot tiesu izpildītāji. Katram vecākam ir ne vien tiesības, bet arī pienākums uzturēt ar bērnu personiskas attiecības.

"Saskarsmes tiesību īstenošanas jautājums bieži ir ļoti emocionāls, un jo īpaši tas redzams lietās, kuras nonāk pie tiesu izpildītājiem. Visbiežāk tie ir gadījumi, kad viens no vecākiem labprātīgi nenodrošina saskarsmi ar bērnu un otrs vecāks ir spiests vērsties pie tiesu izpildītāja pēc palīdzības. Pieredze liecina, ka, lietai nonākot pie tiesu izpildītāja, vecākiem ir ļoti daudz jautājumu, tomēr bieži vien viņi savā starpā nemaz nevēlas kontaktēties un tiesu izpildītājam ir jāpilda vidutāja funkcijas. Vislielākās problēmas rodas gadījumos, ja kāds no vecākiem izvairās kontaktēties ne vien ar otru vecāku, bet arī ar tiesu izpildītāju un neievēro tiesu izpildītāja norādījumus. Vienmēr jāņem vērā, ka galvenais cietējs šādās situācijās tomēr ir bērns. Viņš nedrīkst kļūt par ķīlnieku vecāku savstarpējās nesaskaņās. Vecākiem būtu jārāda piemērs, kā veiksmīgi atrisināt radušās domstarpības un rast kompromisu," skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Aicinām iedzīvotājus bezmaksas juridiskajām konsultācijām pie viņus interesējošā tiesu izpildītāja pieteikties jau laikus. Visu tiesu izpildītāju biroju adrešu un tālruņu saraksts pieejams Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes interneta vietnē www.lzti.lv sadaļā Zvērināti tiesu izpildītāji.

Bezmaksas konsultācijām pie zvērināta tiesu izpildītāja iespējams pieteikties gan zvanot, gan sūtot e-pastu. Jāuzsver, ka ikvienam interesentam iespējams pieteikties pie jebkura tiesu izpildītāja. Piemēram, ja cilvēks dzīvo Rīgā, viņam nav obligāti jādodas pie tiesu izpildītāja galvaspilsētā, bet intereses gadījumā var apmeklēt arī jebkuru tiesu izpildītāju ikvienā citā Latvijas pilsētā. Tāpat interesenti var zvanīt jebkuram tiesu izpildītājam visā Latvijas teritorijā.

Tiesu izpildītāju dienas ir Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 2016. gadā aizsākta iniciatīva. To mērķis ir dot iespēju cilvēkiem bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas, kā arī uzzināt vairāk par tiesu izpildītāju darbu Latvijā.

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir panākt tiesu spriedumu izpildi aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pienākums ir rūpēties par nozares pārstāvju profesionalitāti un publiski pārstāvēt viņu viedokli.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties