9. Marts 2020 13:37
Jaunumi
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija: finanšu tiesību sakārtošana ir būtiska sabiedrībai, uzņēmējiem un valsts attīstībai

Lai rosinātu sabiedrības izpratni par savām tiesībām, no 9. līdz 13. martam vairāk nekā 100 zvērināti advokāti Advokatūras dienās iedzīvotājiem visā Latvijā sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas, šogad īpašu uzmanību veltot finanšu tiesību skaidrošanai. Tomēr bezmaksas advokātu konsultācijas iespējams izmantot arī citos sev svarīgos jautājumos, piemēram, ģimenes, mantojumu, darba tiesību jomās.

“Šogad esam fokusējušies uz diviem lieliem virzieniem, kas ir būtiski sabiedrībai, uzņēmējiem un valsts attīstībai kopumā. Runāsim par jautājumiem saistībā ar ēnu ekonomiku, to ietekmējošiem faktoriem, kā arī par jautājumiem, kas īpaši aktuāli kļuvuši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas kontekstā. Savā praksē ik dienas saskaramies ar dažādām problēmjautājumiem un saskatām iespējas dažādiem likumdošanas uzlabojumiem,” saka Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs un zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs. “Piemēram, valstij nav mehānisma, kā saprātīgi līdzsvarot indivīda atbildību ar parādsaistību nokārtošanu un spēju izdzīvot. Parādsaistību piedziņas bardzība nereti var kļūt par mudinājumu daļai sabiedrības saņemt “aplokšņu” algu, lai nodrošinātu, ka atliek pietiekami līdzekļi izdzīvošanai. Būtu jārada veids, kā no tā izvairīties. Tāpat jāizvērtē, vai vajadzētu paredzēt atbildību par “aplokšņu” algu saņemšanu arī darbiniekiem? Patlaban pamatā ir morālā atbildība - ikvienam pašam jāizlemj, vai vēlas iesaistīties noziedzīgās darbībās un kādus riskus viņš ir gatavs uzņemties.”

“Patlaban ļoti aktuāli ir runāt par skaidras naudas norēķinu minimizēšanu un bezskaidras naudas uzvaras gājienu. Tomēr juridiski redzam ikdienišķas situācijas, kurā tas var radīt problēmas. Piemēram, ārvalstu investors Latvijā iegulda naudu nekustamajā īpašumā, pēc laika uzņēmums vairs nav aktīvs un banka tam slēdz kontu. Brīdī, kad investors vēlas atgūt savas investīcijas un īpašumu pārdot, viņš to nevar izdarīt – darījums nedrīkst notikt skaidrā naudā, bet uzņēmuma konts ir slēgts,” uzsver Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis un zvērināts advokāts Andris Rukmanis, papildinot: “Valstij būtu jābūt ieinteresētai juridiskām personām nodrošināt iespējas veikt norēķinus, jo tas papildina valsts kasi nodokļu un nodevu veidā.”

“Šogad Advokatūras dienas norisinās jau vienpadsmito gadu, un nemainīgi to mērķis ir ar bezmaksas konsultāciju palīdzību iedrošināt cilvēkus spert pirmo soli sasāpējušu jautājumu risināšanā. Pievēršoties tiesībām, kas saistītas ar finanšu jautājumiem, vēlamies uzrunāt ne vien privātpersonas, bet arī uzņēmējus,” norāda Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas biedrs un zvērināts advokāts Dāvis Volksons. “Kā ierasts, īpaši aicinām konsultācijas izmantot iedzīvotājus, kuri līdz šim atlikuši vēršanos pie advokāta. Tāpat arī vēršam uzmanību tam, ka padomu varēs saņemt ne tikai jautājumos, kas saistīti ar finansēm, bet arī ģimenes, mantojumu tiesību, parādsaistību, īres un mājokļa tiesību, darba tiesisko attiecību un citās jomās, atbilstoši advokāta specializācijai.”

Visvairāk advokātu šajā nedēļā būs Rīgā, kā bezmaksas konsultācijas tiks nodrošinātas arī reģionos, piemēram, Valmierā, Bauskā, Liepājā, Daugavpilī, Kuldīgā un citviet. Lai palīdzētu atrast advokātu sev tuvākajā vietā, Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas mājaslapā izveidota konsultāciju meklēšanas funkcija. Mājaslapā www.advokatura.lv iedzīvotāji aicināti ielūkoties atkārtoti, ņemot vērā, ka arī advokāti konsultāciju sniegšanai vēl turpina pieteikties un aktuālais advokātu saraksts tiek pastāvīgi atjaunots.

Kā pieteikties Advokatūras dienu konsultācijai?

  • Mājaslapas www.advokatura.lv sadaļā “Advokatūras dienas 2020” ir pieejams saraksts ar to advokātu kontaktinformāciju, kuri Advokatūras dienās sniedz bezmaksas juridiskās konsultācijas.
  • Ar izvēlēto advokātu jāsazinās individuāli, lai vienotos par konsultācijas laiku un tiesību jomu, kurā nepieciešams padoms. Iespējams, vienkāršākos jautājumos pietiek ar telefonsarunu.
  • Ņemot vērā ierobežoto konsultāciju laiku, advokāti iedzīvotājus aicina pieteikties laikus. Gadījumā, ja nav iespējas ierasties, lūgums atteikt konsultācijas rezervāciju, lai šo iespēju varētu izmantot citi.
  • Tehnisku jautājumu gadījumā Advokatūras dienu laikā no plkst. 09.00 līdz 18.00 ir pieejams informatīvais tālrunis 25215711 (lūgums ņemt vērā, ka ar šī tālruņa starpniecību advokātu konsultācijas netiek sniegtas, bet tiek nodrošināts informatīvs atbalsts un fiksēti ziņojumi, ja kādā reģionā bezmaksas konsultāciju iespējas vairs nav pieejamas).
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties