8. Septembris 2020 12:22
Jaunumi
“Latvijas Vēstneša” apgādā nāk klajā noslēdzošā Satversmes komentāru grāmata

Šodien, 8. septembrī, oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” apgādā nākusi klajā sestā Satversmes zinātnisko komentāru grāmata par mūsu valsts pamatlikuma II nodaļu “Saeima”.

Izdevuma atvēršana notika 8. septembrī Saeimas nama Sarkanajā zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 11. Pasākumam bija iespējams sekot līdzi attālināti tiešraidē parlamenta mājaslapā, LV portālā un "Jurista Vārda" mājaslapā.

Līdz ar šī sējuma izdošanu ir pabeigts vairāk nekā desmit gadu ilgs darbs, kas rezultējies sešos apjomīgos sējumos. Satversmes komentāru kopējais lappušu skaits ir 3712. 

’’Šoreiz Satversmes komentāru kārtējās grāmatas atvēršana ir sevišķs notikums. Pirmkārt jau tāpēc, ka līdz ar šo grāmatu ir pabeigts 12 gadu ilgušais darbs, kurā esmu iesaistījis vairāk kā simts labāko valsts zinātnieku un lietpratēju. Paldies visiem līdzautoriem un “Latvijas Vēstnesim”!  Mūsu valsts pamatlikumam, kas ir izteikti lakonisks, beidzot ir fundamentāls skaidrojums sešu apjomīgu sējumu veidolā,” projekta paliekošo vērtību raksturo Latvijas Universitātes profesors Dr. iur. Ringolds Balodis, kas ir idejas autors un projekta vadītājs. 

Jaunākajā izdevumā pirmo reizi Latvijas tiesību literatūrā aplūkots konstitucionālais regulējums, kas nosaka Saeimas Prezidija un pastāvīgo komisiju darbu, Saeimas sēžu sasaukšanas kārtību, Saeimas kārtības rulli, Saeimas sēžu sasaukšanas vietu - Rīgu un daudzus citus jautājumus, kas saistīti ar parlamenta darbu.

Izdevums ir vērtīgs informācijas avots tiklab praktiķiem, kā arī visiem tiem interesentiem, kuri vēlas padziļināti iepazīties ar mūsu valsts būtību un saprast valsts varas atzaru funkcionēšanas mehānismu. Komentāri dod iespēju piekļūt atlasītiem faktiem, kas iegūti, pētot pirmavotus. 

“Acis darba izbijās, rokas darba nebijās, zinājās padarot - šie latviešu tautasdziesmas vārdi pirmie nāk prātā, atceroties 12 gadus seno pagātni, kad kopā ar profesoru Ringoldu Balodi apsvērām ieceri veidot un izdot Satversmes komentārus,” atceras oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele. “Laiks ir ātri pagājis, un šodien atveram pēdējo šī projekta ietvaros tapušo izdevumu. Paldies projektā iesaistītajām personām un “Latvijas Vēstneša” kolēģiem, īpaši profesoram Balodim un Gitai Kronbergai, ar kuru pašaizliedzīgo darbu ir tapuši visi seši Satversmes komentāru sējumi. Es ceru, ka šis daudzu cilvēku kopdarbs ir būtiski stiprinājis Latvijas valstiskumu, demokrātiju un tiesiskumu, kā arī veicinājis Latvijas valststiesību zinātnes un prakses attīstību.”

Izdevuma “Latvijas Republikas Satversmes komentāri. II nodaļa “Saeima”” autoru kolektīvu veido 34 zinātnieki, lietpratēji, mācībspēki un juristi. Satvermes komentāru kopējais autoru skaits sasniedz 95. Šī ir Satversmes zinātnisko komentāru projekta noslēdzošā daļa, un tā ir astotā – pēdējā – komentētā Satversmes nodaļa.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties