4. Decembris 2020 13:59
Jaunumi
Tieslietu ministrija pasniedza jau otro ikgadējo apbalvojumu "Cilvēks – cilvēkam"
No TM arhīva

Tieslietu ministrija laureātiem pasniedza jau otro ikgadējo apbalvojumu "Cilvēks – Cilvēkam", kura mērķis ir izteikt atzinību kriminālsodu izpildes procesā iesaistītajiem brīvprātīgajiem, kas strādā ar ieslodzītajiem vai probācijas klientiem

Apbalvojumu laureātiem pasniedza Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, dodoties pie katra no laureāta uz viņa pilsētu un pasniedzot apbalvojumu katram individuāli.  Valsts sekretārs atzīmēja: “Fantastiski, ka cilvēks ir tāda būtne, kas grib, var un dara to - ziedo sevi kāda cita līdzcilvēka labā, ziedojot sevi, savu laiku un darbu, dāvinot otru iespēju! Likumsakarīgi – balva arī ir otro gadu pēc tās dibināšanas, pateicoties EK Sociālā fonda atbalstam, šāda balva tika iedibināta pagājušo gadu, bet varu Jums apsolīt – tā būs un tiks pasniegta arī nākamgad  un visus pārējos gadus kamēr būsiet Jūs – brīvprātīgie! Esmu šogad ļoti gandarīts, ka man krita tā loma balvu “Cilvēks – cilvēkam” pasniegt klātienē individuāli “ārkārtējos ” apstākļos, jo emocijas un sirds siltums, kas staroja no balvas laureātiem var tikai sajust klātienē, bet ceru, ka spēsim kopīgi to nodot Jums, kuri piedalīsies ceremonijas attālinātajā pasākumā. Lai mums šajā Adventes laikā tiek atveras sirds siltums, vairāk dodam un piedodam!”

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure uzsvēra: “Pasniedzot 2020. gada apbalvojumu “Cilvēks – cilvēkam”, mūsu brīvprātīgo godināšanas mērķis ir pateikties cilvēkiem, kuri ziedo savu darbu un laiku, lai palīdzētu kādam, lai palīdzētu mums visiem dzīvot labestīgā un drošā vidē. Vienlaikus vēlamies veicināt līdzcilvēku interesi par brīvprātīgo darbu un sekmēt dažādu vecumu un profesionālo jomu pārstāvju iesaistīšanos brīvprātīgajā darbā.”

Šogad apbalvojumu trīs nominācijās saņēma četri laureāti, kas brīvprātīgi un nesavtīgi atbalsta notiesātos gan ieslodzījuma vietās, gan laikā, kad viņi ir probācijas klienti, tādejādi palīdzot viņiem atgriezties sabiedrība un kopumā veicinot sabiedrības drošību.

Nominācijā par personisku un pašaizliedzīgu ieguldījumu brīvprātīgajā darba kriminālsodu izpildes jomā apbalvojumu ieguva Pāvels Zaharcevs, Krustpils Batistu draudzes evaņģēlists, kurš jau 32 divus gadus uzcītīgi apmeklē cietuma ieslodzīto kapelu, tiekas ar ieslodzītajiem individuāli, piedāvā un iniciē garīgās mūzikas viesu līdzdalību Jēkabpils cietuma ieslodzīto resocializācijas atbalstam. Pāvels ir veicis lielu ieguldījumu Jēkabpils cietuma Kapelāna plānu realizēšanā, guvis lielu cieņu ieslodzīto vidū un pavadījis no ieslodzījuma brīvībā vairāk nekā dažus desmitus ieslodzīto, ar kuriem joprojām cenšas uzturēt atbalstošas attiecības.

Divi apbalvojumi tika pasniegti nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības iesaistīšanā un resocializācijas procesa veicināšanā un popularizēšanā kriminālsodu izpildes jomā. Apbalvojumu šajā nominācijā ieguva Guntis Ivanovskis, kurš sāka tikties ar ieslodzītajiem Liepājas cietumā kopš 2018. gada kā projekta “Proti un dari” mentors. Pēc projekta noslēguma viņš turpināja iesākto darbu ar ieslodzītājiem kā brīvprātīgais, regulāri tiekoties ar ieslodzītajiem. Guntis, kā līdzgaitnieks, ir atbalsta persona ieslodzītajiem arī pēc ieslodzījuma atbrīvošanas, viņš palīdz ar padomu, sapratni, dalās ar savu ne tik vieglo dzīves gājumu un pieredzi, ieklausās cilvēkos un palīdz katram ieslodzītajam meklēt savu ceļu.

Apbalvojumu šajā kategorijā ieguva arī Jeļena Stepule, kura mācības par līdzgaitniecību Valsts probācijas dienestā uzsāka 2013. gadā. Kā līdzgaitniece ir bijusi vairākiem Dienesta probācijas klientiem un jau vairāk nekā gadu ir līdzgaitniece jaunietim, kurš ir atbrīvots no ieslodzījuma par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu un kurš vēl ilgstoši būs Dienesta probācijas klients. Pateicoties Jeļenas atbalstam, jaunietis ir veiksmīgi iestājies mācību iestādē un turpina apgūt sev tīkamu profesiju. Viņa tic, ka katram cilvēkam ir jādod otra iespēja un ir jānotic, ka cilvēks spēj mainīties. Jeļena iedziļinās notiesāto problēmās, iesaistās to risināšanā, meklē dažādas alternatīvas un māca probācijas klientiem pieņemt atbildīgus lēmumus, kas pozitīvi ietekmēs viņu dzīvi nākotnē.

Savukārt nominācijā “Par ieguldījumu inovāciju un jaunas prakses ieviešanā brīvprātīgo darbā kriminālās justīcijas jomā” apbalvojumu ieguva režisore Kristīne  Klētniece-Sika. Kopš 2001. gada Iļģuciema cietumā darbojas kristīgā programma “Mirjama”, atsevišķās kopmītnes, kas ir nošķirtas no visām pārējām, dzīvo 16 personas. Programmā kā resocializācijas metode tiek pielietota praktiskā teoloģija korelācijā ar mākslu, veidojot citādu kultūrvidi, kas tuvinās videi brīvībā. Kristīne Iļģuciema cietumā ir izveidojusi teātra studiju un pielāgojusi to cietuma vajadzībām. Teātra studija viņas vadībā darbojas jau kopš 2002. gada, un katru gadu tiek iestudēta viena luga, kas tiek izrādīta programmas “Mirjama” izlaidumā.

Valsts probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs akcentēja: “Cieņa un pateicība – šādas lietas nāk prātā, kad runa ir par cilvēkiem, kuri nesavtīgi ziedo savu brīvo laiku, lai dalītos pieredzē, uzklausītu un piedāvātu saturīgu un jēgpilnu laika pavadīšanu citiem cilvēkiem – gan cietušajiem, gan viņu pāridarītājiem. Es patiesi ticu, ka ar savu darbu katrs no brīvprātīgajiem veido drošāku un iekļaujošāku vidi katram no mums - Latvijas iedzīvotājiem. Katram mūsu brīvprātīgajam piemīt morāle un tikums, kas ļauj sekmīgi funkcionēt sabiedrībā. Tas vien ir milzīgs kapitāls, lai iesaistītos atbalsta sniegšanā citiem mūsu sabiedrības locekļiem. Ikvienam cilvēkam, arī tam, kurš vienu vai vairākas reizes ir paklupis, ir tiesības, pienākums un viņā ir arī spējas un varēšana līdzdarboties mūsu sabiedrībā, izvirzīt sev jaunus sociāli atbalstāmus mērķus, izmainīt gan savu dzīvi, gan ļaut justies drošāk ik vienam. Brīvprātīgie iesaistās līdzgaitniecībā, izlīguma procesa vadīšanā un darbā ar dzimumnoziegumos notiesātām personām jau vairākus gadus. Lepojamies, ka jau otro gadu varam īpaši godināt tos brīvprātīgos, kuri savas zināšanas un enerģiju velta tam, lai Latvijas sabiedrība varētu dzīvot drošāk.”

Ikgadējais apbalvojums "Cilvēks – Cilvēkam" izveidots Tieslietu ministrijas Eiropas Sociālā fonda projektā “Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai, kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā (2019-2021)”. Apbalvojuma nosaukums "Cilvēks – Cilvēkam" aizgūts no Valsts probācijas dienesta akcijas ar šādu nosaukumu, kas kopš 2003. gada tiek rīkota Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Gan šī akcija, gan apbalvojums pierāda, ka ikviens cilvēks ir spējīgs un var ar savu darbu un iesaistīšanos atbalsta sniegšanā citiem cilvēkiem veidot Latvijas sabiedrību aizvien drošāku.   

Papildu informācija

Kopš 2016. gada Ieslodzījuma vietu pārvalde, īsteno ESF līdzfinansētu projektu "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū". Kopējais projekta budžets ir 4 764 536 eiro no tiem 85 % ir Eiropas Sociālā fonda finansējums, un 15 % līdzfinansē valsts. Projekta partneris ir Valsts probācijas dienests un Nodarbinātības valsts aģentūra. Projekta mērķis ir sniegt atbalstu ieslodzītajiem un bijušajiem ieslodzītajiem, piedāvājot specifiskus atbalsta pasākumus, kā arī, izstrādājot un īstenojot jaunas atbalsta metodes mērķa grupai, tai skaitā, attīstot brīvprātīgo darbu un aktīvu ģimenes locekļu iesaistīšanu, sekmēt mērķa grupas integrāciju sabiedrībā un veicināt bijušo ieslodzīto iesaistīšanos darba tirgū.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties