15. Februāris 2021 12:37
Jaunumi
Latvijas zvērināti notāri uzsāk eParaksts mobile izsniegšanu iedzīvotājiem

Sākot no 15. februāra Latvijas Zvērinātu notāru padome ir gatava iesaistīties eParaksta izsniegšanā iedzīvotājiem, nodrošinot, ka, apmeklējot zvērinātu notāru, iedzīvotāji varēs arī noslēgt līgumu par eParaksts mobile lietošanu, kas nepieciešams, lai izmantotu drošu elektronisko parakstu viedtālrunī, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

eParaksts mobile izsniegšanā ir iesaistījušies vairāk nekā 80 Latvijas zvērinātu notāru biroji trīsdesmit pilsētās. Līguma noslēgšana tāpat kā eParaksts mobile lietošana neierobežotā daudzumā ir bez maksas.

eParaksts mobile lietošana ir vienkārša un ērta, tāpēc pērn būtiski pieaudzis pieteikumu skaits tās saņemšanai. 2021. janvārī eParaksts mobile saņēmušas tik pat daudz personas cik 2019. gada pirmajos sešos mēnešos. Tāpat pērn dubultojies arī eParaksts mobile izmantošanas reižu skaits e-Identitātes apliecināšanai. Kopējais eParaksts mobile lietotāju skaits šī gada janvārī pārsniedza 100 000 personu.

Distancēšanās laikā notāru sniegto attālināto pakalpojumu skaits audzis vairāk nekā 30 reizes, tomēr arvien daudz vairāk ir to iedzīvotāju, kuri notāru biroju apmeklē klātienē. Kā atzīst Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš, topošajiem eParaksts mobile lietotājiem ir radīta iespēja apvienot vizīti pie notāra ar pieteikuma par eParaksts mobile saņemšanu parakstīšanu klātienē. "Tas būs gan ērti, gan ātri un nākotnē nodrošinās eParaksts mobile lietotāja saziņu ar valsti, tostarp notāru, attālināti," uzsver J.Skrastiņš.

Arī LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis uzsver, ka tik būtisks pieprasījuma pieaugums pēc drošiem e-Identitātes apliecināšanas un e-parakstīšanas rīkiem paģēr arī daudz plašāku tā saņemšanas nodrošināšanu iedzīvotājiem. "Ir gandarījums, ka uzticamības pakalpojumu nodrošināšanā iesaistās arī notariāts, kas vēsturiski bijis uzticamības un drošības simbols dažādos darījumos. Šobrīd turpinām arī sarunas ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi par to, lai līdz ar eID karti iedzīvotājiem tiktu izsniegts arī eParaksts mobile," skaidro E.Beļskis.

Lai noslēgtu eParaksts mobile līgumu pie notāra, personai jāienāk interneta vietnē mobile.eparaksts.lv un jāaizpilda pieteikums par eParaksts mobile saņemšanu, kā līguma parakstīšanas vietu izvēloties notāra biroja apmeklējumu. Pēc tam persona saņems e-pastu ar uzaicinājumu izvēlēties sev ērtāko notāra biroju un vienoties par klātienes tikšanās laiku. Pēc līguma parakstīšanas personai ir jāizveido savi eParaksta piekļuves dati - PIN un parole, kas būs nepieciešami e-Identitātes apliecināšanai un dokumentu parakstīšanai.

eParaksts mobile ir mobilā lietotne, kas nodrošina e-Identitātes apliecināšanu dažādos iestāžu un uzņēmumu pašapkalpošanās portālos, tostarp sadzīves pakalpojumu, apsaimniekošanas, medicīnas un apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēju interneta vietnēs, kā arī dokumentu parakstīšanu viedtālrunī, portālā eParaksts.lv un citviet, kur šāda funkcionalitāte ir integrēta. Arī visus notāra pakalpojumus var saņemt attālināti, ja ir eParaksts.

eParaksts mobile ir akreditēts visā Eiropas Savienībā un e-Identitātes apliecināšana ar to ir pielīdzināma identitātes apliecināšanai klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Lietotne eParaksts mobile, kā arī eID karte ir vienīgie e-Identitātes apliecināšanas rīki Latvijā, kas saņēmuši šādu statusu.

Tāpat kā iepriekš, arī turpmāk iedzīvotājiem tiks nodrošināta iespēja saņemt eParaksts mobile ar bezmaksas kurjera starpniecību, kā arī parakstot līgumu attālināti - ar eID karti.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties