5. Marts 2021 14:56
Jaunumi
Par Senātā izskatāmām lietām no 8. līdz 12. martam

Informācija par Senātā izskatāmām lietām laikā no 8. līdz 12. martam.

Senāta Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un arī vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Uzņēmumu reģistrs un Valsts ieņēmumu dienests.

Senāta Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu.

Senāta Krimināllietu departaments izskatīs sešas lietas. Vienā lietā saņemta apsūdzētā kasācijas sūdzība par apelācijas instances tiesas nolēmumu. Trīs lietās saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan prokurora kasācijas protests. Divas lietas izskatīs sakarā ar protestu par pirmās instances tiesā apstiprinātu vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Senāta Krimināllietu departaments 9. martā rakstveida procesā izskatīs abu lietā apsūdzēto kasācijas sūdzības un Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurores kasācijas protestu par Kurzemes apgabaltiesas lēmumu. Virsprokurores kasācijas protests iesniegts par apsūdzētajiem noteikto sodu, savukārt kasācijas sūdzībās apsūdzētie Kurzemes apgabaltiesas lēmumu pārsūdzējuši pilnā apjomā – par viņu atzīšanu par vainīgiem un sodīšanu pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas.

Kasācijas instances tiesa, izskatot lietu, analizēs jautājumu par apsūdzētā tiesībām uz mutvārdu procesu apelācijas instances tiesā ārkārtējās situācijas laikā. (Lieta Nr. SKK-164/2021).

2) Senāta Administratīvo lietu departaments 10. martā rakstveida procesā izskatīs vairāku pieteicēju – fizisku personu – kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīti pieteicēju pieteikumi.

Pieteicēji ir vērsušies tiesā ar vairākiem pieteikumiem par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmumiem, ar kuriem pieteicējiem piemērotas Kredītiestāžu likuma 196. pantā paredzētās sankcijas – uzlikts pienākums kredītiestādes padomei atsaukt no amata valdes locekļus (pieteicējus šajā lietā), noteikts pagaidu aizliegums kredītiestādes valdes locekļiem veikt tiem noteiktos pienākumus kredītiestādē, kā arī uzlikta likumā paredzētā soda nauda. Pieteicēji apstrīd savu vainu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas konstatētajos pārkāpumos, kā arī norāda uz dubultās sodīšanas aizlieguma pārkāpumu, ņemot vērā, ka sankcijas par vieniem un tiem pašiem pārkāpumiem piemērotas ar vairākiem atsevišķiem lēmumiem. Apgabaltiesa pieteikumus apvienojusi vienā tiesvedībā. (Lieta Nr. SKA-70/2021).

3) Senāta Administratīvo lietu departaments 12. martā rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Lietā tiek risināts strīds starp Valsts ieņēmumu dienestu un pieteicēju par pieteicējas tiesībām atskaitīt priekšnodokli. Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka pieteicējai šādu tiesību nav, jo pieteicēja strīdus preci nav saņēmusi no nodokļa rēķinā norādītās ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas un pieteicēja to nevarēja nezināt. Strīda atrisināšanai lietā ir jāizvērtē vairāki ar priekšnodokļa atskaitīšanas tiesību izmantošanu saistītie jautājumi, tostarp jānoskaidro, vai ir pieļaujami darījumu faktisko neesību un nodokļu maksātāja informētību par iesaistīšanos nodokļu sistēmas ļaunprātīgā izmantošanā pamatot ar netiešiem pierādījumiem. (Lieta Nr. SKA-49/2021).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties