5. Marts 2021 18:29
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunos tiesnešu aicina būt par 21. gadsimta tiesnešiem

"Jūs esat uzņēmušies milzīgu atbildību, bet esmu pārliecināts - jūs spēsiet ar to tikt galā," uzrunājot jaunās Ekonomisko lietu tiesas tiesnešus viņu pirmajā mācību dienā 5. martā, sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs atzina, ka pirms 25 gadiem šāds izaicinājums būtu bijis arī viņa gaumē, tādēļ novērtē jaunību un degsmi, kā arī zināšanas, ko redzējis jaunajos tiesnešos kandidātu atlases procesā. Tas, ka vairākums jaunās tiesas tiesnešu ir bez iepriekšējas pieredzes tiesas darbā, izaicinājumu padara vē nopietnāku, taču Augstākās tiesas priekšsēdētājs tajā saskatīja arī pozitīvu pienesumu - viņi tiesu sistēmā ienāk ar citu dzīves pieredzi un svaigu skatījumu. Profesionālu atbalstu viņi vienmēr varēs saņemt no kolēģiem tiesnešiem citās tiesās, arī no Augstākās tiesas priekšsēdētāja, kā arī Tiesnešu biedrības.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunajiem kolēģiem vēlēja veiksmi, veidojot sevi par profesionālām personībām.

Mācību dienas turpinājumā Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunajiem tiesnešiem lasīja lekciju "Tiesneša loma un izaicinājumi 21. gadsimtā", kā galveno tiesu sistēmas izaicinājumu akcentējot pāreju no formālās autoritātes uz personību autoritāti, no jēdzienu jurisprudences uz vērtību jurisprudenci. Aigars Strupišs dalījās arī sava prakstiskā darba pieredzē, kas jaunajiem tiesnešiem varētu būt noderīga - laika plānošanā, darba organizēšana, procesa vadīšanā. Augstākās tiesas priekšsēdētāja aicinājums jaunajiem kolēģiem - godīgums, neatkarība, cieņpilna attieksme pret ikvienu lietas dalībnieku, ētika un emocionāla noturība.

Jaunos tiesnešus uzrunāja arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Tiesu administrācijas direktors Andris Munda un Latvijas Tiesnešu mācību centra vadītāja Solvita Kalniņa.

Mācību dienas turpinājumā bija arī pirmais komandas veidošanas un saliedēšanas treniņš profesionāla komandu kouča vadībā.

Intensīvas mācības Latvijas Tiesnešu mācību centrā Ekonomisko lietu tiesas tiesnešiem notiks visu martu. Jaunā tiesa darbu sāks 31. martā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties