14. Maijs 2021 10:53
Jaunumi
Sertificētu mediatoru kolēģija organizē akciju “Mediācija īres domstarpību risināšanai”

Lai veicinātu mediācijas izmantošanu civiltiesisko strīdu risināšanā un domstarpību risināšanas kultūras  uzlabošanu, no 2021. gada 17. maija līdz 22. jūnijam sertificētu mediatoru kolēģija īsteno akciju “Mediācija īres domstarpību risināšanai”, kuras ietvaros bez maksas varēs saņemt attālinātu mediācijas pakalpojumu 4 (četru) stundu apmērā no īres tiesisko attiecību izrietošo domstarpību risināšanai vienas lietas ietvaros.

2021. gada 1. maijā stājās spēkā jaunais Dzīvojamo telpu īres likums. Līdz ar jaunā likuma spēkā stāšanos ir paredzēta virkne izmaiņu, kas attieksies arī  uz tām īres tiesiskajām attiecībām, kas tikušas  nodibinātas līdz jaunā likuma spēkā stāšanās brīdim, piemēram, īres līguma termiņš (vairs nav paredzēta īres līguma darbība uz nenoteiktu laiku); īres līguma ierakstīšana zemesgrāmatā; personas, kurām ir no īres līguma izrietošas tiesības un pienākumi, šo pienākumu un tiesību apjoms u.c.

Jaunais likums nosaka, ka līdz 2021. gada 30. aprīlim noslēgto  īres līgumu saskaņošana ar jaunā likuma prasībām notiek, īrniekam un izīrētājam savstarpēji  vienojoties, bet gadījumā, ja puses nespēj vienoties, līdz 2026. gada 31. decembrim ir jāceļ attiecīga prasība tiesā. Taču, ja pašiem sarunās nav izdevies vienoties, pirms strīda izskatīšanas tiesā pastāv iespēja strīdu risināt ar mediācijas palīdzību.

Mediācija ir brīvprātīgs sadarbības process, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai ar mediatora starpniecību. Mediators ir neitrāla persona, kura atbalsta abas puses domstarpību risināšanas procesā, palīdzot strīdu risināt konstruktīvā gaisotnē, ievērojot konfidencialitāti, neitralitāti, pušu līdztiesību ar mērķi atrast abām pusēm pieņemamus un uz nākotni vērstus risinājumus.

Lai saņemtu bezmaksas mediācijas pakalpojumu, pušu domstarpībām jābūt saistītām ar dzīvojamās telpas īri, piemēram: strīdi par īres līguma noteikumu grozījumiem, īres un komunālo pakalpojumu maksājumiem vai to apmēru, parādsaistībām, ar telpas lietošanu saistīto  pakalpojumu saņemšanu, līguma izbeigšanu u.tml. Lai mazinātu Covid-19 izplatības  riskus, mediācija notiks tikai attālināti, ar videokonferences palīdzību.

Par pirmajām 4 (četrām) mediācijas procesa stundām samaksa par mediācijas vadīšanu netiks ņemta. Visbiežāk šāds laiks ir  pietiekams, lai puses ar mediatora palīdzību spētu atrast pieņemamu konflikta atrisinājumu vai arī saprastu, ka  vienošanās konkrētajā gadījumā diemžēl nav iespējama.

Akcijā iesaistīto sertificēto mediatoru saraksts pieejams šeit. Lai pieteiktos uz mediāciju, lūgums ar izvēlēto mediatoru sazināties pa tālruni vai elektronisko pastu.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā, kā arī gadījumā, ja nepieciešama Sertificētu mediatoru padomes palīdzība mediatora izvēlē, lūgums sazināties ar padomi (smp@smp.lv  vai pa tālruni 28050777).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties