10. Jūnijs 2021 11:56
Jaunumi
Saeima otrajā lasījumā atbalsta piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likumprojektu

Ceturtdien, 10. jūnijā, Saeima otrajā lasījumā atbalstīja piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likumprojektu. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt risinājumu izbeigt piespiedu dalīto īpašumu, sniedzot iespēju dzīvokļu īpašnieku kopībai likumā noteiktajā kārtībā izmantot izpirkuma tiesības attiecībā uz mājai piesaistīto zemi.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns norāda: "Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas risinājums tiek meklēts jau vairāk nekā desmit gadu. Tikmēr iedzīvotāji, kurus tas skar, ir ķīlnieku lomā, jo zeme pieder vienam īpašniekam, bet ēka – citam, un viņi saviem spēkiem nevar vienoties nedz par zemes nomas maksu, nedz arī par jēgpilnām attiecībām par zemes lietošanu vai dalītā īpašuma izbeigšanu."

Likumprojekts piedāvā racionālu risinājumu, kā izbeigt dalīto īpašumu privatizētās daudzdzīvokļu mājās, piešķirot uz likuma pamata ēkas īpašniekiem vienpusēju tiesību izpirkt mājai piesaistīto zemi par tās kadastrālo vērtību. Likumprojekts paredz būtisku valsts atbalstu visu administratīvo darbību veikšanai, lai izbeigšanas process ēkas īpašniekam būtu pēc iespējas vienkāršs un lētāks.

Lai pēc likuma pieņemšanas paspētu veikt sagatavošanās darbus likuma piemērošanai un atrisināt jautājumu par valsts finansējumu, likumprojekta stāšanās spēkā tiek plānota 2023. gada 1. janvārī.

Likumprojekts Saeimā vēl būs jāizskata galīgajā jeb trešajā lasījumā.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties